Giro d’Italia 2020 – Etappe 1 van Monreale naar Palermo (tijdrit) (15km)

Giro 2020 etappe 1

Voor het eerst zou een grote ronde van start gaan in Hongarije, maar zoals u weet heeft de coronacrisis daar een stokje voor gestoken. De start van de Giro d’Italia moest worden verplaatst. Het plaatsje Monreale op het eiland Sicilië heeft dit jaar de eer om de Grande Partenza te organiseren. Boedapest is de grootste stad van Hongarije, Monreale staat wat inwoners betreft op plaats 21 op het eiland Sicilië. Verschil moet er zijn.

De zo’n 40.000 inwoners leven op de flanken van de Monte Caputo en ze hebben een prachtig uitzicht over Palermo. De stad is vooral bekend vanwege haar domkerk. Aan de bouw van de imposante cattedrale di Santa Maria Nuova kleeft een intrigerende legende. Koning Willem II van Sicilië lag in de twaalfde eeuw te slapen onder een boom na een ferme jachtpartij. In zijn droom verscheen de heilige maagd Maria en zij stelde hem voor om een kerk te bouwen op zijn slaapplek. Toen hij de boom verwijderde, zou hij een schat hebben gevonden. De kerk kwam er, net als een benedictijnerklooster en de stad werd er omheen gebouwd. De fraaie Arabisch-Normandische kathedraal is nu één van de belangrijkste attracties van het eiland.

De renners zullen tijdens de openingstijdrit de kerk passeren, maar beginnen doen ze op een parkeerterrein onderaan het stadje. Dat betekent dat de eerste 1100 meter van de Giro d’Italia omhoog lopen. In de binnenstad, waar de eerste bergtrui op het spel staat, wordt asfalt verwisseld voor steentjes en plavuizen, daarnaast wordt het ook oppassen voor de engte van de wegen. Wie een bocht te wijd neemt kan zomaar eens kennis maken met de muren van de kathedraal, en doorgaans geven die niet mee. Na een korte toer door het centrum gaat het in dalende lijn richting Palermo. En deze afdaling lijkt een reden om de recordboeken erbij te pakken.

Rik Verbrugghe was in het jaar 2001 verantwoordelijk voor de snelste tijdrit ooit. De gewezen Belgische proloogspecialist kwam na 7,6 kilometer rossen over de kaarsrechte kustwegen tussen Montesilvano en Pescara tot een gemiddelde snelheid van 58,874 km/u. De kans is aanwezig dat er zaterdag nóg sneller zal worden gereden door de ritwinnaar, want na de afdaling blijft het tot aan de finish in Palermo vlak. Wie naar het profiel kijkt, ziet dat het zo’n acht kilometer lang flink naar beneden loopt. Het doet denken aan de opener uit het jaar 1987, toen de renners een voor een de Poggio moesten afdalen, maar in deze afdaling is het voornamelijk rechttoe, rechtaan. Op een tweetal haarspeldbochten na die opdoemen na een kilometer of drie hoeven de renners de remmen niet te toucheren.

Bij de Via Roma in Palmermo slaan de renners linksaf. In de laatste zes kilometer zijn er nog wel wat bochten waar de renners om moeten denken, maar een hoop kunnen vermoedelijk toch ook aan hoge snelheid worden genomen. De Via della Liberta, door Richard Wagner ooit omschreven als de Siciliaanse Champs-Élysées, vormt het toneel voor de laatste kilometers. Het gaat hier eerste in noordelijke richting, maar op de Piazza Esedra Matteotti wordt rechtsomkeert gemaakt. Vanaf dat punt is het nog twee kilometer rechtdoor rammen naar de finish. Wordt het gemiddelde van Verbrugghe hier verbroken?

Dit artikel delen: