Giro d’Italia 2019 – Etappe 7 van Vasto naar L’Aquila (185km)

donderdag 1 november 2018 om 13:06

Elke etappe in de Giro d’Italia is bijzonder, maar je hebt van die ritten die er tussenuit springen. Bijvoorbeeld die naar L’Aquila, dat tien jaar geleden werd getroffen door een verwoestende aardbeving. De schade was enorm. Bijna veertigduizend mensen hadden plots geen huis meer. Meer dan vijftienduizend huizen waren beschadigd. Het bleef echter niet alleen bij materiële schade. Ruim 1100 mensen raakten gewond, terwijl 295 mensen de aardbeving niet wisten te overleven.

Zie de zevende etappe dan ook als een eerbetoon aan de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Met dit in het achterhoofd vertrekken de renners iets na het middaguur uit startplaats Vasto, waar ooit de grote Gastone Nencini wist te winnen. Ze beginnen aan een etappe van 185 kilometer, met onderweg de nodige hoogtemeters. Geen verrassing, aangezien het peloton koerst door het wonderschone en bergachtige Abruzzen. We hoeven alleen maar de Apennijnen te noemen, en het hart van de wielerfan maakt een sprongetje.

Negen jaar geleden reed het peloton langs het – toen nog – verwoeste L’Aquila – foto: Cor Vos

Maar ditmaal laat de Giro de hoogste bergtoppen van het Gran Sasso-massief links liggen. Men kiest voor een vlakke aanloop richting enkele ongecategoriseerde klimmetjes. Er zijn hier dan wel geen bergpunten te verdienen, de vermoeidheid zal zich langzaam opstapelen. Zeker op de beklimming naar Chieti, een populair finishoord voor zowel de Giro d’Italia als Tirreno-Adriatico. De renners koersen echter verder, door het binnenland, richting de eerste ‘echte’ klim van de dag.

En dat is Le Svolte di Popoli, een negen kilometer lange beklimming aan 5,5%. Na de top volgt er een plateau van goed twintig kilometer, waardoor de renners blijven koersen op goed zevenhonderd meter hoogte. Op 25 kilometer van de meet gaat het dan toch naar beneden, zij het voor slechts acht kilometer. Wat volgt, is een interessante finale. Na een vlakke aanloop volgt er namelijk nog een klimmetje richting Torrione. Het is een raadsel waarom er op de top geen bergpunten te verdienen zijn.

De Torrione-klim is namelijk drie kilometer lang aan 5%, met halverwege een piek tot 9%. Wie op de top een gaatje heeft, moet nog 6,5 kilometer standhouden richting de streep in L’Aquila. Dat zal geen gemakkelijke opgave worden, aangezien de laatste kilometer stijgt aan 7,6%, met een uitschieter tot 11%. De springveren hadden zich geen betere aankomst kunnen wensen. Zullen we Diego Ulissi, Simon Yates en Primož Roglič alvast met potlood opschrijven als mogelijke ritwinnaars?

Danilo Di Luca is de voorlaatste winnaar in L’Aquila – foto: Cor Vos

Tien jaar geleden was L’Aquila nog een spookstad. De stad kwam er gelukkig weer bovenop, met dank aan de Italiaanse overheid. Nu, exact tien jaar later, hoopt L’Aquila definitief met het verleden af te rekenen. Het hoopt wat van zijn vroegere grandeur te laten zien. Het is overigens niet voor het eerst dat de Giro d’Italia finisht in L’Aquila. We moeten al terug naar het jaar 1914, toen de Italiaan Luigi Lucotti won na een etappe van liefst 429 kilometer. Dat waren nog eens tijden!

Eerdere winnaars in flag-it L’Aquila 
1914: flag-it Luigi Lucotti
1924: flag-it Giovanni Enrici
1935: flag-it Gino Bartali
1938: flag-it Gino Bartali
1950: flag-it Giancarlo Astrua
1954: flag-it Carlo Clerici
1965: flag-it Guido Carlesi
2005: flag-it Danilo di Luca
2010: flag-ru Evgeni Petrov

Start: 12.40 uur
Finish: 16.57-17.25 uur

Dit artikel delen: