Giro d’Italia 2019 – Etappe 6 van Cassino naar San Giovanni Rotondo (238km)

donderdag 1 november 2018 om 13:00

Het is nog een weekje wachten op de echte cols, maar het parcours van vandaag is zeker niet te onderschatten. We bevinden ons namelijk in centraal-Italië, waar het stikt van de heuveltjes. Niet gek dus dat het peloton over geaccidenteerd terrein wordt gestuurd, al telt er slechts één beklimming mee voor het bergklassement. Maar eerst vertrekken de renners vanuit Cassino, voor een etappe naar het meest zuidelijke puntje van deze Giro d’Italia. Maar daarover later meer.

Het peloton doet vandaag verschillende provincies aan. Vanuit Lazio gaat het richting Campanië en Molise naar Puglia, waar de renners een punt zetten achter de zesde etappe. Vanuit vertrekplaats Cassino gaat het via schitterende dorpjes als Venafro en Sant’Eusanio naar Campobasso, een bekende tussenstop voor de Giro d’Italia. Zo won ooit de grote Roger De Vlaeminck in de hoofdstad van de provincie Molise, maar ook minder bekende lieden als Vin Denson en Stephan Joho.

De renners laten Campobasso achter zich, aangezien er nog 140 kilometer op de teller staan. Het gaat via relatief vlakke wegen naar de klim van Coppa Casarinelle, al moet er na de ravitaillering nog even worden geklommen. Zie het als een opwarmertje voor de laatste dertig kilometer, die bijzonder pittig zijn. Dat komt door de Coppa Casarinelli (15 km aan 4,4%), een zeer gelijkmatige maar wel lange beklimming. De vraag is of we hier de klassementsrenners in actie zullen zien. Misschien wel op vijf kilometer van de top, wanneer het wegdek piekt aan 9%.

Roger De Vlaeminck won ooit in Campobasso, waar de Giro doorheen kruist – foto: Cor Vos

Na de top van de Coppa Casarinelli dalen de renners naar het plaatsje San Marco, waarna het weer – althans, voor even – omhoog gaat. Overigens ligt vlak voor het ‘klimmetje’ in San Marco de tweede tussensprint, wat voor extra chaos kan zorgen. Hierna gaat het voor een kilometer of vijf naar beneden. De streep is dan al te zien, maar de (overgebleven) renners zullen eerst nog een rondje door San Giovanni Rotondo moeten maken. De laatste zes kilometer gaan op en af, voorzien van nog wat extra bochten in de laatste drie kilometer.

Het belooft kortom een spectaculaire finish te worden, zeker omdat de coureurs via een korte afdaling beginnen aan de laatste 1500 meter, die lichtjes bergop lopen. Het is niet veel, twee tot drie procent, maar wie zijn sprint te vroeg begint in de laatste hectometers, valt geheid stil. Het lijkt een aankomst voor de Diego Ulissi’s, Davide Formolo’s en Tony Gallopin’s van deze wereld. Maar wellicht zien we wel een strijd tussen de (overige) klassementsrenners.

Finishplaats San Giovanni Rotondo is dus zoals eerder gezegd het meest zuidelijke puntje van deze Giro d’Italia. Morgen trekt de karavaan namelijk weer in noordelijke richting. Van oudsher leeft San Giovanni Rotondo – gelegen op de zuidelijke helling van de Monte Calvo – van de landbouw en de veeteelt, maar tegenwoordig is het vooral een toeristische trekpleister. Niet zo gek, gezien de schitterende vergezichten. De Giro kwam er overigens nog nooit eerder aan.

Start: 11.25 uur
Finish: 16.57-17.32 uur

Dit artikel delen: