Giro d’Italia 2019 – Etappe 5 van Frascati naar Terracina (140km)

donderdag 1 november 2018 om 12:54

Krijgen we vandaag een massasprint? Dat is de grote vraag voorafgaand aan de vijfde etappe naar Terracina. De renners koersen namelijk over enkele serieuze beklimmingen, maar na de top van de laatste helling is het nog ruim veertig kilometer tot de aankomst. De sprintersploegen lijken dus genoeg tijd te hebben om de boel te (re)organiseren, maar je moet in de Giro d’Italia altijd met twee woorden spreken. Een voordeel voor de snelheidsduivels: de etappe is slechts 140 kilometer lang.

De etappe begint waar hij gisteren eindigde: Frascati. Ditmaal geen vlakke aanloop richting de eerste beklimming van de dag. Het gaat vanuit de start direct omhoog naar het plaatsje Rocca Priora, dat goed twaalfduizend inwoners telt. Goed acht kilometer klimmen aan 5%, maar toch zijn er op de top geen bergpunten te verdienen. Hetzelfde geldt voor de tweede beklimming van de dag, de Rocca di Papa. En dat is toch wel opvallend, gezien de moeilijkheidsgraad van deze klim.

Na een korte en steile afdaling bereiken de renners de voet van de Rocca di Papa. Ze dienen vervolgens vijf kilometer te klimmen aan een gemiddelde hellingsgraad van ruim 7%. Maar laat u niet foppen door het gemiddelde percentage, aangezien er uitschieters zijn tot 20%! Eenmaal op de top, moet de etappe eigenlijk nog beginnen. We zijn immers nog maar 25 kilometer onderweg. Maar goed nieuws voor de sprinters: lastiger dan dit zal het niet meer worden. Leuk om te weten is dat het WK wielrennen in 1932 finishte op de flanken van de Rocca di Papa. Het was toen de ongenaakbare Alfredo Binda die won voor eigen volk.

Alfredo Binda werd wereldkampioen in Rocca di Papa – foto: Cor Vos

Maar ditmaal finishen de renners niet op de top, maar koerst men verder door de regio Lazio. Zo doorkruist het peloton het natuurgebied Parco dei Castelli Romani, wat adembenemende plaatjes zal opleveren. Na een lange afdaling komen de renners weer beneden, om vervolgens via Cisterna di Latina en Borgo Piave aan te komen in Sezze, de woonplaats van oud-renner Filippo Simeoni. Hierna volgt een klimmetje (4,3 km aan 5%) van vierde categorie, goed voor een aantal bergpunten. Deze kent na de top nog een uitloper, waarna het weer naar beneden gaat.

Mocht er dan nog sprake zijn van een compact peloton, dan kunnen we ons opmaken voor een (massa)sprint. De laatste veertig kilometer naar Terracina zijn namelijk biljartvlak. Na iets meer dan 130 kilometer passeren de renners voor de eerste maal de finish, gevolgd door een lokale ronde van ruim tien kilometer. Het belooft nog een nerveus slot te worden met in totaal acht bochten. De finish is op de via Roma… In Terracina welteverstaan, dat ligt aan de Golf van Gaeta.

Eerdere winnaars in flag-it Terracina 
1969: flag-be Eddy Merckx
1983: flag-it Guido Bontempi
2000: flag-it Ivan Quaranta

Start: 14.00 uur
Finish: 17.01-17.21 uur

Dit artikel delen: