Giro d’Italia 2019 – Etappe 4 van Orbetello naar Frascati (235km)

donderdag 1 november 2018 om 12:50

De Giro d’Italia kiest voor een lange aanloop richting de echte bergen, maar toch is het vandaag opletten geblazen voor de klassementsrenners. Ook vandaag staan er de nodige bergjes op het menu, maar ditmaal is de aankomst behoorlijk pittig. Maar eerst verzamelen de renners zich in Orbetello, al is het dit keer voor de start van een etappe. Al snelt volgt met de Manciano de eerste helling van de dag. Hierna gaat het over glooiende wegen naar de Vertralla, met zijn top op 294 meter hoogte. We bevinden ons inmiddels in de regio Lazio.

We zijn dan al ruim honderd kilometer onderweg, maar nog niet eens halverwege. De vierde etappe is namelijk 237 kilometer lang, waardoor het de allure heeft van een klassieker. We zullen waarschijnlijk ook een klassiekercoureur als winnaar krijgen, gezien de oplopende slotkilometers. Maar eerst is het nog tijd voor de Mentana, een niet gecategoriseerd klimmetje. Na de tweede tussensprint is het nog goed vijftig kilometer tot Frascati, waar de aankomststreep is getrokken.

In de finale kunnen de renners Rome bijna aanraken, maar de karavaan finisht zo’n dertig kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De finishboog staat dus in Frascati, niet voor de eerste keer in de geschiedenis van de Giro d’Italia. Maar daarover later meer. Het belooft een spectaculaire finale te worden, aangezien de laatste twee kilometer omhoog lopen. De renners beginnen eraan na een korte afdaling. Zie het als een springplank voor de puncheurs, die hier ongetwijfeld zullen aanvallen.

Zeker in het begin, aangezien het wegdek dan voor even stijgt aan 7%. Hierna vlakt de weg wat af, ideaal voor de sterke sprinters om zich te positioneren. We krijgen hoe dan ook een machtsspurt bergop, aangezien de laatste honderden meters stijgen aan bijna 4%. In de laatste kilometer volgen nog drie (flauwe) bochten. Wie hier goed zit, maakt een kans op de ritzege. Het lijkt een gedroomde aankomst voor Caleb Ewan, maar vlak ook Fernando Gaviria en Elia Viviani niet uit. Maar wellicht weet puncheur Diego Ulissi de topsprinters een hak te zetten.

De betreurde Stan Ockers werd wereldkampioen in Frascati – foto: Cor Vos

Om terug te komen op aankomstplaats Frascati. De Giro kwam er vier keer eerder aan. De Spanjaard Bernardo Ruiz was in 1955 de allereerste winnaar, gevolgd door zijn landgenoot Miguel Poblet (1957), Mario Cipollini (1998) en de Duitse sprinter Robert Förster (2007). Frascati was ook ooit het decor van het wereldkampioenschap wielrennen. Het was Stan Ockers die in 1955 naar de wereldtitel wist te soleren. Een jaar later overleed de Belg na een valpartij op de piste van het Antwerpse sportpaleis.

Eerdere winnaars in flag-it Frascati
1955: flag-es Bernardo Ruiz
1957: flag-es Miguel Poblet
1998: flag-it Mario Cipollini
2007: flag-de Robert Förster

Start: 11.30 uur
Finish: 16.57-17.32 uur

Dit artikel delen: