Giro d’Italia 2019 – Etappe 3 van Vinci naar Orbetello (220km)

donderdag 1 november 2018 om 12:45

Mocht de finale van zondag toch te zwaar zijn geweest voor de sprinters, dan krijgen zij maandag een nieuwe kans. De derde etappe van Vinci naar Orbetello bevat opnieuw de nodige hoogtemeters, maar kent wel degelijk een vlakke finale. In vergelijking met zondag liggen de beklimmingen nog verder van de finish, waardoor de kans op een massasprint levensgroot is. Maar in de Giro d’Italia weet je het maar nooit. Maar voor het zover is, vertrekken de renners vanuit Vinci. En dat is niet toevallig, aangezien een groot kunstenaar precies vijfhonderd jaar geleden overleed.

We hebben het over Leonardo di ser Piero da Vinci (1452-1519), beter bekend als Leonardo da Vinci. Zijn wieg stond in Anchiano, zo’n drie kilometer buiten Vinci. Tegenwoordig is zijn geboortehuis omgetoverd tot een heus museum. En dat is niet zo gek, gezien zijn status in de artistieke wereld. Da Vinci wordt gezien als een homo universalis: de algemene mens, die van alle markten thuis is. De Italiaan hield zich bezig met schilderen, beeldhouwen, uitvinden, dichten, schrijven én met natuurkunde, scheikunde en anatomie. Zijn kunst is nog altijd relevant. Denk maar aan de Mona Lisa en zijn muurschildering Het Laatste Avondmaal.

Of de winnaar in het zuidelijker gelegen Orbetello een homo universalis is, valt nog maar te bezien. Maar hij moet wel van goeden huize komen om er te winnen, aangezien de renners liefst 219 kilometer moeten afwerken. Het gaat na de start richting de eerste klim van de dag: de Poggio All’Aglione, die overigens niet meetelt voor het bergklassement. Er zijn alleen maar bergpunten te verdienen op de Poggio L’Apparita, maar echt zwaar is het allemaal niet. De rit voert grotendeels over geaccidenteerd terrein, maar voor doorgewinterde profs moet dit toch geen probleem zijn.

Na de Poggio All’Aglione is het gedaan met klimmen. De laatste 38 kilometer zijn biljartvlak, waardoor de sprintersploegen tijd hebben om hun treintjes op de rails te zetten. De finale voert grotendeels langs de Tyrreense Zee, wat schitterende plaatjes zal opleveren. Met nog vijf kilometer te gaan trekken de coureurs het binnenland weer in, richting Orbetello. De finale is niet al te technisch, al volgt er nog wel een chicane in de laatste kilometer. Fernando Gaviria, Elia Viviani, Pascal Ackermann… Wie mogen we opschrijven als vincitore?

Kan Elia Viviani het thuispubliek in extase brengen? – foto: Cor Vos

Finishplaats Orbetello – gelegen in de provincie Grosseto – dingt mee voor de titel ‘mooiste aankomstplaats in deze Giro.’ Vooral het uitzicht op de gelijknamige lagune is wonderschoon. Orbetello is tegenwoordig een populaire vakantiebestemming, zeker ook vanwege de nabijgelegen zandstranden. Misschien dat de winnaar ter ontspanning nog even een wandeling kan maken over een van deze stranden.

Start: 12.14 uur
Finish: 17.00-17.28 uur

Dit artikel delen: