Giro d’Italia 2019 – Etappe 21 van Verona naar Verona (15,6km)

donderdag 1 november 2018 om 15:36

Na twintig etappes, twee rustdagen, zo’n veertig gecategoriseerde beklimmingen en nog talloze klimkilometers die ‘onder de radar’ bleven komt het peloton aan in Verona, dat het decor is voor de grote finale van de 102e editie van de Giro: een afsluitende tijdrit. Eerder waren er ook al de openingstijdrit rond Bologna met aankomst op de San Luca en de klimtijdrit naar San Marino. Ook de tijdrit in Verona kent de nodige hoogtemeters.

Verona, de tweede grootste stad van de regio na Venetië, gelegen aan de oevers van de rivier de Adige, die de stad in tweeën splijt. Verona is ook bekend om haar kunstzinnige en monumentale erfgoed, die teruggaat tot de Romeinse tijd. En Verona is onlosmakelijk verbonden met Romeo en Juliet, de hoofdrolspelers uit de tragedie van William Shakespeare. Hun liefdesaffaire groeide uit tot het symbool van volmaakte liefde, ook al wordt die gehinderd door hun omgeving.

Etappe 21 van de Giro d’Italia 2019 (Verona-Verona, 15,6 km) is zoals gezegd een individuele tijdrit. De aftrap wordt gegeven bij het Veronafiere, een modern evenementencentrum op nog geen half uurtje lopen van het belangrijkste treinstation van de stad. Via datzelfde treinstation en de Porta Nuova, waar zij de rivier de Adige oversteken, komen de renners op de Via Caroto, die is vernoemd naar de renaissanceschilder Giovanni Francesco Caroto; Verona was diens thuisstad.

Vanaf dat moment gaat de weg omhoog en begint de klim naar Torricelle (4,5 km aan 4,6%). Hier moeten de goed klimmende tijdrijders hun slag slaan. Op de top worden de tussentijden geklokt na 9,5 kilometer. Via de afzink keren de renners vervolgens terug naar de bebouwde kom, waar de laatste drie kilometer wordt afgelegd door de straten van de binnenstad. Het blijft echter uitkijken, want in de slotfase liggen nog enkele scherpe bochten.

Wie de contouren van het parcours goed bekijkt, herkent het als de route van onder meer het WK op de weg van 2004. Dat kan kloppen, want ook daarvoor werd deze omloop met de Torricelle als scherprechter gebruikt. De finish is uiteindelijk voor de Arena van Verona, het amfitheater dat dateert uit de Romeinse tijd. Gaat hier nog gestreden worden om de roze trui? Na deze tijdrit weten we wie de winnaar is van deze Giro d’Italia!

Start: 13.40 uur
Finish: 17.15 uur

Dit artikel delen: