Giro d’Italia 2019 – Etappe 2 van Bologna naar Fucecchio (205km)

donderdag 1 november 2018 om 12:41

De renners verblijven zaterdagavond in Bologna, aangezien daar ook het startschot zal klinken voor de eerste rit-in-lijn. Een etappe die voert naar het zuidelijker gelegen Fucecchio, dat voor het eerst de Giro d’Italia zal verwelkomen. We koersen naar de regio Toscane, dat onder de Nederlanders en Belgen vooral bekend is als vakantiebestemming. De renners gaan niet op vakantie. Nee, zij krijgen een lastige etappe voorgeschoteld. De vraag is of we een eerste massasprint krijgen in deze Giro d’Italia.

Het peloton vertrekt vanuit Bologna richting de eerste (ongecatogiseerde) klim van de dag: La Serra. Na de top is het nog ruim 150 kilometer tot de finish, maar het zwaarste moet dan nog komen. Maar eerst is het tijd voor een lange aanloopfase, over vlakke wegen, door plaatjes als Usella, wielerstad Prato (aankomstplaats van de inmiddels verdwenen GP Industria & Commercio di Prato) en Signa. Hierna volgt de ravitaillering, waar de renners nog wat kunnen eten en drinken voor de laatste tachtig kilometer, die toch behoorlijk pittig zijn. De deelnemers koersen namelijk door de Apennijnen, waardoor ze drie beklimmingen moeten trotseren.

Het begint allemaal met de niet al te lastige Montespertoli op goed 75 kilometer van de meet. Na de top gaat het linea reactie richting het mooie Empoli, geboorteplaats van Girodeelnemer Kristian Sbaragli. Wellicht dat de renner van Israel Cycling Academy hier wel aanvalt, op weg naar de lastige Montalbano. Goed zes kilometer klimmen aan bijna zeven procent, de sprinters zullen het niet graag zien. Maar er is nog tijd voor de spurtersploegen om zich te organiseren, gezien de top op vijftig kilometer van de streep. Maar de resterende kilometers zijn allesbehalve vlak.

Filippo Pozzato is een van de eerdere winnaars in Prato – foto: Cor Vos

Het gaat via een vrij snelle en technische afdaling namelijk direct naar de voet van de derde en laatste beklimming van de dag: de San Baronto. Overigens passeren de renners in de afdaling van de Montalbano al het plaatsje Vinci, startplaats van de etappe van maandag. Maar eerst dus de San Baronto (10 km aan 3%), die overigens niet al te zwaar is. Zeker niet voor de crème de la crème van het wielergilde. Eenmaal boven zijn er nog ruim 26 kilometers af te leggen richting finishplaats Fucecchio. Een sprint behoort dus nog altijd tot de mogelijkheden.

Zeker omdat de laatste pakweg 25 kilometer vlak zijn. De finale is redelijk rechttoe-rechtaan, tot ongeveer drie kilometer van de streep. Dan volgen er nog twee flauwe én twee haakse bochten. In de laatste honderden meters is het ‘rechtdoor naar school en kantoor’. Krijgen we een eerste krachtmeting tussen Elia Viviani, Fernando Gaviria, Caleb Ewan en Pascal Ackermann? Of weet er iemand uit de greep te blijven voor een prestigieuze solozege?

Wat we tot slot nog kunnen vertellen over finishplaats Fucecchio? Nou, dat het bijvoorbeeld een echte wielergemeente is, ondanks het feit dat de Giro d’Italia hier nooit eerder aankwam. Het is namelijk de geboorteplaats van ex-renners Andrea Tafi en Andrea Scinto. Waar de een zich voorbereidt op een comeback, is de ander ploegleider bij Neri Sottoli-Selle Italia-KTM. Juist, de formatie die niet is uitgenodigd door organisator RCS Sports. Scinto heeft kortom de tijd om langs de kant van de weg te staan…

Start: 12.20 uur
Finish: 16.59-17.28 uur

Dit artikel delen: