Giro d’Italia 2019 – Etappe 19 van Treviso naar San Martino di Castrozza (151km)

Even werd de opgave voor de renners wat makkelijker met de rit naar Santa Maria di Sala, maar een dag later wordt het klimwerk alweer hervat. Sterker, etappe 19 van de Giro d’Italia 2019 (Treviso – San Martino di Castrozza, 151 km) kent een nieuwe bergop aankomst met het slotweekend voor de boeg. De aanloop is golvend en kent twee gecategoriseerde beklimmingen, waarna de slotklim de renners naar 1478 meter hoogte brengt.

Het startsein voor de negentiende rit wordt gegeven in het prachtige Treviso, waar monumentaal erfgoed en wielrennen samenkomen. Enerzijds zijn er bijvoorbeeld het dertiende eeuwse stadhuis en de kathedraal van St. Pieter, anderzijds is dit de thuishaven van fietsconstructeur Pinarello – de fietsenleverancier van Team Ineos. Ook was de stad al meermaals het decor voor de mondiale titelstrijd, zoals het WK veldrijden in 2008. Lars Boom won toen de wereldtitel.

Van daaruit begeeft het peloton zich op geaccidenteerd terrein, waarbij onder meer Villorba wordt gepasseerd. Dit is de thuisstad van Massimo Zannetti, de eigenaar van het beroemde koffiemerk Segafredo. Via de Santa Maria della Vittoria na kilometer koersen de renners naar de steile Passo San Boldo (6,3 km aan 6,8%) van derde categorie, een populaire bestemming onder fietstoeristen. Een gebied dat ook bekendstaat om zijn indrukwekkende netwerk cañons, kloven.

Veel tijd om daar bij stil te staan hebben de renners niet; met de tweede koershelft breekt immers het belangrijkste deel van de wedstrijd aan. Het blijft er op en af gaan, waarbij de klim naar Lamon (7,4 km aan 3,7%) de voorlaatste van de etappe is. Aan de voet van de klim, in Fonzaso, zijn de kledingmerken Castelli en Sportful gevestigd. Ook kwam oud-renner Davide Malacarne hiervandaan. De klim zelf is van vierde categorie en niet de voornaamste horde onderweg.

Die eer is namelijk weggelegd voor de slotklim naar San Martino di Castrozza (13,6 km aan 5,6%). Onder meer de Nederlander Wout Wagtmans (in 1954) kwam hier al eens als eerste over de streep. In 2009 passeerde Danilo Di Luca hier als eerste de lijn, maar nadien werd Stefano Garzelli aangewezen als winnaar na de diskwalificatie van zijn landgenoot. Het is een geleidelijke klim die vooral in de laatste tien kilometer zijn steilste pieken kent.

Start: 13.05 uur
Finish: 16.56 – 17.25 uur

Dit artikel delen: