Giro d’Italia 2019 – Etappe 17 van Commezzadura naar Anterselva (180km)

donderdag 1 november 2018 om 15:16

Opnieuw wacht het peloton een lastige etappe na de koninginnenrit met de passage langs het koppel Gavia-Mortirolo. Maar om etappe 17 van de Giro d’Italia 2019 (Commezzadura – Anterselva, 181 km) een bepalende rit te noemen, is wellicht te veel eer. Op de route van Commezzadura (voor het eerst startplaats) en Anterselva (voor het eerst aankomstplaats) liggen wel vier beklimmingen.

Commezzadura in het dal Val si Sole is een populair adres voor de actieve vakantieganger. De lokale economie drijft dan ook grotendeels op het toerisme. Hiervandaan rijden de renners eerst naar de Passo della Mendola, die via de makkelijke zijde wordt beklommen. Een lange afdaling brengt het peloton naar de provincie Bolzano via de Appiano sulla Strade del Vino, die wordt gekenmerkt door de langgerekte wijnvelden. Hier komt ook veldrijdster Eva Lechner vandaan.

Ook Manuel Quinziato is een streekgenoot; de Italiaan zette eind 2017 een punt achter zijn loopbaan. Pas in de laatste zeventig kilometer liggen de laatste drie beklimmingen van de dag, waarvan boven op de laatste klim de finish ligt. De klim naar Elvas (3,4 km aan 7,6%) na 114 kilometer is de eerste en staat bekend om haar appelbomen. Daarna volgt de zwaardere en langere klim naar Terento (6,6 km aan 7,6%). Dan is het nog amper vijftig kilometer naar de meet.

In de afdaling passeren de renners Brunico, de belangrijkste plaats in de vallei van Pusteria. Deze plek is vernoemd naar bisschop Bruno van Kirchberg, die de stad oprichtte in de dertiende eeuw. Nog altijd doet Brunico middeleeuws aan met haar kasteel, dat een prominente plek inneemt. Vanaf Brunico worden de wegen naar de finish steeds glooiender tot de voet van de slotklim naar Anterselva (5,5 km aan 6,9%) – in het Duits de Antholz-klim.

Deze laatste zes kilometer zijn allesbehalve makkelijk. Sterker, ze is erg veeleisend met stevige stijgingspercentages tot aan de rode vod van de laatste kilometer. Na een korte klim bereikt de karavaan de langlaufpiste van Anterselva, waar geregeld internationale wedstrijden worden gehouden. De renners rijden dan onder de weg door om uiteindelijk in het biatlonstadion Alto Adige aan te komen. Bij het schietterrein is dan de finish.

Start: 12.25 uur
Finish: 16.35 – 17.03 uur

Dit artikel delen: