Giro d’Italia 2019 – Etappe 16 van Lovere naar Ponte di Legno (226km)

donderdag 1 november 2018 om 15:08

Renners die rustdagen normaal gesproken slecht verteren, zullen met lood in de schoenen aan de start staan van etappe 16 van de Giro d’Italia 2019 (Lovere – Ponte di Legno, 226 km). Deze rit is de langste van de derde week, telt ruim 5000 hoogtemeters en wordt gezien als de koninginnenrit met de combinatie Passo Gavia-Passo del Mortirolo op de route. Het is de etappe met het dak van de ronde, op meer dan 2600 meter boven zeeniveau.

Direct vanuit de start in Lovere, ten noorden van het Iseomeer, gaat de weg al de hoogte in. Via Rovetta, de geboorteplaats van tweevoudig Girowinnaar Paolo Savoldelli, rijden de renners naar de Passo della Presolana, die direct voor een schifting zal zorgen. Via een korte maar technische afdaling komen zij aan bij de voet van de Croce di Salven. Daarna wordt opnieuw afgedaald, ditmaal naar de vallei Val Camonica.

Daar doorkruist het peloton onder meer Capo di Ponte, dat duizenden jaren geleden al bevolkt werd. De rotstekeningen die de Camunni hebben achtergelaten, werden in 1979 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Veertig kilometer later passeert de karavaan voor de eerste keer aankomstplaats Ponte di Legno, dat als sinds het begin van de twintigste eeuw een populaire vakantiebestemming is. De renners zijn dan pas halfkoers.

Amper twee kilometer later begint namelijk de voet van de Passo Gavia (16,5 km aan 8,0%). Deze monsterklim heeft dit jaar de hoogste top van de ronde (2618 meter) en is daarom de zogeheten Cima Coppi. De Gavia werd in 1960 voor het eerst opgenomen in de route van de Giro. Imerio Massignan was de eerste die de top rondde, maar in de afdaling kampte de Italiaan met een lekke band en uiteindelijk moest hij de ritwinst aan Charly Gaul laten.

Beroemder is de passage in 1988, toen de klim getroffen werd door een sneeuwstorm. Johan van der Velden bereikte weliswaar als eerste de top, maar de Nederlander bleek niet goed gekleed tegen de barre weersomstandigheden. In de afdaling werd hij door de kou bevangen en moest hij van de fiets om zich op te warmen. Erik Breukink en Andy Hampsten haalden hem in, waarna Breukink de etappezege pakte en Hampsten de roze trui.

De top van de Gavia ligt in deze etappe op 115 kilometer van de finish. De afdaling is maar liefst vijftig kilometer lang en voert het peloton naar de volgende monsterklim: de Passo del Mortirolo (11,9 km aan 10,9%). Deze klim is bijzonder steil met stijgingspercentages tot 18%. In 1990 werd de klim voor het eerst aangedaan en verschijnt sindsdien met enige regelmaat in het parcours. Onder meer Marco Pantani maakte hier in het verleden veel indruk.

Vanaf de top is het dan nog 28 kilometer rijden naar de finish, waarvan elf kilometer in dalende lijn. De laatste zeventien kilometer gaan dan vies omhoog aan drie à vier procent naar voor de tweede keer Ponte di Legno, waar ditmaal gefinisht wordt. Ook in de slotkilometers is het nog opletten geblazen in de bochtige smallere straten in aanloop naar de bredere wegen, waarop wordt gefinisht.

Start: 10.35 uur
Finish: 16.48 – 17.43 uur

Dit artikel delen: