Giro d’Italia 2019 – Etappe 15 van Ivrea naar Como (237km)

donderdag 1 november 2018 om 15:00

Etappe 15 van de Giro d’Italia 2019 kunnen we het best beschrijven als een miniversie van de Ronde van Lombardije. De laatste tachtig kilometer zijn namelijk een blauwdruk van de Koers van de Vallende Bladeren. Klassiekerrenners kunnen in deze langste Girorit van 237 kilometer hun hartje ophalen.

In tegenstelling tot de Ronde van Lombardije, ligt de start ditmaal niet in Bergamo maar wel in Ivrea, een middelgrote stad in de Cavanese streek. Een opvallend ritueel hier zijn de sinaasappelgevechten tijdens de carnavalweek, een traditie die al standhoudt van in 1808. Daarna volgt een bijzonder lange aanloop van ruim honderdvijftig vlakke kilometers over de Po-vlakte, met onderweg tussensprints in Busto Arsizio en Cantu.

Iets meer dan tachtig kilometer voor het einde komen de renners in Onno op het parcours van de Ronde van Lombardije, waar drie lastige scherprechters liggen te wachten. Te beginnen met de Madonna del Ghisallo, een tweedelige klim van 8,6 kilometer, waarvan de laatste twee kilometer aan 9,6 procent het meeste pijn zouden moeten doen. Op de top is een wielermuseum gevestigd, dat is opgedragen aan de maagd Ghisallo, de patroonheilige van de wielrenners. Via een korte maar gevaarlijke afdaling, gaat het vrijwel meteen richting Colma di Sormano, eveneens een klim van tweede categorie. De Sormano is 9,6 kilometer lang en gaat gemiddeld 6,5 procent omhoog. Aangezien de organisatie er ditmaal voor heeft gekozen om het steile geitenpad Muro di Sormano – met stukken tot 27 procent – links te laten liggen, is 12 procent hier de maximale hellingsgraad.

Benieuwd of er desondanks ploegen zijn die hier de wedstrijd al volledig durven open breken. Na de Colma di Sormano volgt immers wederom een technische afdaling, maar daarna echter ook een twintigtal vlakke kilometers die het feestje weer zouden kunnen verpesten. Het toetje van de dag is de 4,2 kilometer lange klim naar Civiglio. Ook hier zijn de percentages om u tegen te zeggen: gemiddeld 9,6 en maximaal 14 procent. Hier mogen we nog enkele ultieme aanvallen verwachten, want vanaf de top op 9 kilometer van de aankomst gaat het in dalende lijn richting Como. Geen San Fermo della Battaglia dus, waar er nog steeds dreigende aardverschuivingen zijn.

Como heeft echter veel meer met wielrennen dan alleen de Ronde van Lombardije. De stad, gekend vanwege het prachtige Comomeer, fungeerde in het verleden regelmatig als vertrekplaats van een etappe, en was in 1987 voor het laatst aankomstplaats. Paolo Rosola bleef toen in een massasprint zijn Gewiss-ploegmaat Alberto Volpi en Eddy Planckaert voor.

Start: 11:15
Finish: tussen 16:55 en 17:33

Dit artikel delen: