Giro d’Italia 2019 – Etappe 14 van Saint Vincent naar Courmayeur/Skyway Monte Bianco (131km)

donderdag 1 november 2018 om 14:55

Kort, maar krachtig zijn de sleutelwoorden voor etappe 14 van deze Giro d’Italia. De renners krijgen amper 131 kilometer voor de wielen geschoven, maar treffen onderweg wel maar liefst vijf beklimmingen. Spek naar de bek van de favorieten voor de eindzege dus, maar zeker ook voor de renners die van het bergklassement een doel hebben gemaakt. Zij kunnen op één dag tijd een enorme slag slaan.

Al direct vanuit het vertrek in Saint Vincent, een voormalig Romeins dorpje waar ooit iconen als Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck mochten juichen, is het stevig klimmen geblazen. De klim naar Verrayes (tweede categorie) opent deze bergetappe met 6,7 stevige kilometers die gemiddeld acht procent oplopen. Nadien volgt met de Aosta-vallei een van de enige vlakke stroken van deze etappe, waar de renners even tot rust kunnen komen. Niet voor lang, want na de tussensprint in Aosta na 33 kilometer is het tijd voor de langste helling van de dag. 13,8 kilometer aan 7,1 procent richting Verrogne, een klim van eerste categorie waar voor aanvallers veel bergpunten te rapen zijn. Maar durven de favorieten hier al te gaan?

Waarom niet? Hierna gaat het vrijwel de hele dag alleen nog maar op en af. Alleen na de Truc d’Arbe, een helling van tweede categorie van 8,2 kilometer aan 7 procent, krijgen de renners nog even rust. Opvallend genoeg passeren we hierbij het dorpje Arvier, waar in 1871 de allereerste Tourwinnaar Maurice Garin werd geboren. Heel lang kunnen de renners daar niet bij stilstaan, want daar doemt de scherprechter Colle San Carlo al op.

De Colle San Carlo (eerste categorie) is een echt beest: 10,5 kilometer klimmen, met percentages die constant de dubbele cijfers benaderen. De allersteilste stroken, tot 15 procent, vinden we echter in de beginfase van deze helling die tot bijna 2000 meter hoogte reikt. Dit is de absolute scherprechter van deze ultrakorte etappe, hier zullen de maskers vermoedelijk pas écht afvallen. Na de top, op 25 kilometer van de aankomst, gaat het in vliegende vaart richting aankomstzone, waar ook nog acht oplopende kilometers liggen te wachten. Niet te vergelijken natuurlijk met het eerdere klimwerk, maar op stroken tot 9 procent kan je wel nog stevig stilvallen richting de kabelbaan van de Monte Bianco.

Het is al een eeuwigheid, van 1959, geleden dat deze aankomstplaats nog in het Giroparcours werd opgenomen. Charly Gaul reed in de etappe van zijn leven van start tot finish aan de leiding, om op de voorlaatste dag van deze ronde de roze trui over te nemen van Jacques Anquetil. Gaul legde zo de basis voor zijn tweede (en meteen ook laatste) eindzege in de Giro.

Start: 13:10
Finish: tussen 16:58 en 17:33

Dit artikel delen: