Giro d’Italia 2019 – Etappe 13 van Pinerolo naar Ceresole Reale/Lago Serru (196km)

donderdag 1 november 2018 om 14:48

Etappe 13 geldt als de eerste échte bergetappe in de Giro d’Italia van 2019. We hebben er meer dan een dozijn dagen lang op moeten wachten, maar nu is het eindelijk aan de klimgeiten. Na 196 kilometer zullen op de gloednieuwe Colle del Nivolet de maskers afvallen.

Na de rit van gisteren hebben de renners, voor het eerst deze week, geen verplaatsing moeten maken. Ze hebben in Pinerolo kunnen overnachten en hebben dus een relatief rustige avond achter de rug. Hopelijk hebben ze die goed benut, want al na veertig kilometer koers volgt met de Colle del Lys de eerste van drie zware Alpenreuzen. Eigenlijk wordt deze berg nog voorafgegaan door opwarmertje Colletta di Cimiana, maar deze krijgt in het roadbook geen categorie.

De Colle del Lys is 14,85 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4 procent. Het venijn zit hem in de staart met een stukje van 14 procent in de laatste twee kilometer, maar aangezien de top zich op meer dan 150 kilometer van de aankomst bevindt, zal hier vermoedelijk een relatief rustig tempo worden aangehouden in het peloton.

Bovendien volgt er nadien een eindeloze afdaling, onderbroken door enkele korte kinkjes, richting het tweeluik waar het in deze etappe écht om draait. Na 118 kilometer vinden we de eerste tussensprint van de dag in Cuorgne. Dit is het sein dat de steile Pian del Lupo in aantocht is. Met zijn 9,4 kilometer is deze Alpenreus iets korter dan de eerste berg van de dag, maar de gemiddelde stijging van 8,7 procent zal er wel stevig inhakken. Toch krijgt deze helling slechts de tweede categorie van de organisatie. Eens op de top gekomen, moeten er nog een zestigtal kilometer worden afgelegd.

Na een stevige afdaling, volgen er nog 45 oplopende kilometers richting aankomst aan Lago Serru. Tot iets voorbij de tussensprint in Locana valt de stijgingsgraad nog wel mee. Maar vanaf de passage op 1000 meter hoogte in Noasca – waar de renners de vallei van rivier Orco echt verlaten en de beklimming van slotklim Colle del Nivolet officieel begint – is het menens. Deze berg is gelegen in het Gran Paradiso National Park en gaat over een doodlopende weg. Een spitsvondigheidje van de organisatie van La Corsa Rosa, die de Colle del Nivolet pas voor het eerst in de geschiedenis in het parcours opnemen.

Deze twintig klimkilometers (gemiddeld aan 5,9 procent) gaan eigenlijk in twee trapjes. Eerst 8,3 lastige kilometers, met een stijging tot maximum 14 procent, tot in Ceresole Reale. Daarna volgen er vijf iets vlakkere kilometers, alvorens de laatste lastige 6 kilometer aan 8,9 procent bedwongen moeten worden. Tussen 2,5 kilometer en 500 meter van de aankomst krijgen we nog enkele bijzonder steile stroken, die elke favoriet fataal kunnen zijn. Het is pas in de laatste driehonderd meter dat het echt afvlakt. De renners rijden tot in Lago Serru, wat niet eens de top is van deze bijzonder lastige, maar gloednieuwe reus.

Start: 11:30
Finish: tussen 16:50 en 17:34

Dit artikel delen: