Giro d’Italia 2019 – Etappe 12 van Cuneo naar Pinerolo (146km)

donderdag 1 november 2018 om 14:43

In etappe 12 van de Giro d’Italia 2019 van Cuneo naar Pinerolo krijgen de renners eindelijk nog eens wat hoogtemeters voor de wielen geschoven. Met zijn 146 kilometer is de rit wel niet al te lang. Belooft dit een nieuwe kans voor de vluchters te worden?

Startplaats Cuneo is gelegen op een plateau, waar de rivieren Gesso en de Stura di Demonte, samenvloeien. We zullen de hele dag grotendeels op de valleien langs deze rivieren rijden, maar er moet ook heel wat geklommen worden. Te beginnen met de Colletta di Rossanna en de Colletta di Paesana, twee heuveltjes die zelfs niet gecatalogeerd zijn in het roadbook, maar wel zullen doorwegen. Op die laatste is echter wel de eerste tussensprint van de dag te vinden, na zestig kilometer koers.

Na 105 kilometer beginnen de renners aan de échte scherprechter van de dag: de steile Montoso. Deze klim van eerste categorie is 8,8 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5 procent. Maximaal gaat deze col 14 procent omhoog. De top van deze col ligt op ruim 30 kilometer van de finish. Omdat na de afdaling er nog een lang stuk vlakte licht, is het kijken welke rappe mannen het klimwerk hebben overleefd, of welke terug kunnen keren. De verwachting is bovendien dat het peloton niet bijster veel tijd meer zal kunnen goedmaken op een eventuele vluchtersgroep.

Maar ook de finale is niet te onderschatten. Op twee kilometer van de aankomst doemt er nog een steile puist van amper een halve kilometer aan 13,2 procent op. Maximaal stijgt dit klimmetje zelfs twintig procent. Wie nog een punch in de benen heeft, kan hier een beslissende kloof slaan. Want de slotkilometers, met wel nog het nodige bochtenwerk, gaan grotendeels in dalende lijn richting Pinerolo.

De etappe Cuneo-Pinerolo is een ware klassieker in het wielrennen. De meest legendarische editie van deze rit kregen we in de Giro van 1949, toen Fausto Coppi zijn grote concurrent Gino Bartali op ruim twaalf minuten en de rest van het deelnemersveld zelfs op meer dan twintig minuten zette. Zo legde hij op legendarische wijze de basis voor zijn derde Giro-eindzege. Andere ritwinnaars in Pinerolo zijn Franco Bitossi (1964), Guiseppe Saronni (1982), Gabriele Balducci (2007) – na diskwalificatie van Petacchi, Denis Menchov (2009) – na diskwalificatie van Di Luca en Pellizotti en recent in 2016 nog Matteo Trentin. Verder kroonde Edvald Boasson Hagen zich er in 2011 tot winnaar van een Touretappe.

Start: 13:10
Finish: tussen 16:59 en 17:25

Dit artikel delen: