Giro d’Italia 2019 – Etappe 11 van Carpi naar Novi Ligure (206km)

donderdag 1 november 2018 om 14:38

Etappe 11 van de Giro d’Italia 2019 is net als de tiende etappe zo goed als volledig vlak, maar met zijn 206 kilometer wel een pak langer. Een nieuwe kans voor de sprinters om deze rit tussen Carpi en Novi Ligure aan te pakken voor ritsucces, al zit er aan het eind nog een addertje onder het gras. De laatste 20 kilometer gaat namelijk nog deels omhoog.

Carpi, een stadje dat vooral bekend staat om zijn invloed op de textiel- en kledingindustrie, fungeert vandaag als vertrekplaats van de elfde etappe. Vervolgens worden de renners de hele dag doorheen de regio Emilia geleid. Net als gisteren rijdt men quasi de hele dag in westelijke richting, via stadjes als Parma en Piacenza. De tussensprints zijn na 147,8 en 189,7 kilometer neergeplant in respectievelijk San Zerona al Po en Pontecurone.

Zoals gezegd zit het venijn hem in de staart. Niet dat de laatste twintig kilometer nog sprinters in de problemen kan brengen, maar er moeten toch nog een dikke honderd hoogtemeters overwonnen worden, waarvan tien in de slotkilometer. Die laatste kilometer gaat wederom helemaal rechttoe rechtaan, aangezien we de laatste linkse bocht vinden op drie kilometer van de aankomst in Novi Ligure.

Novi Ligure was amper driemaal eerder gastheer van de Giro d’Italia. In 1965 en 1978 waren Danilo Grassi en Rik Van Linden er winnaars van een massasprint, maar bij de laatste passage in 2010 wisten drie dappere aanvallers knap het peloton voor te blijven. Jérôme Pineau bezorgde Quick-Step uiteindelijk het dagsuccses, door Japanner Yukiya Arashiro en landgenoot Julien Fouchard uit het wiel te sprinten.

Verder is Novi Ligure een echte wielerstad. De afgelopen jaren was het telkens vaste vertrekplaats van de Giro dell’Appennino en zo nu en dan ook start- en aankomstplek van de Giro del Piemonte. Bovendien was het de laatste woonplaats van Fausto Coppi.

Start: 11:55
Finish: tussen 17:00 en 17:29

Dit artikel delen: