Giro d’Italia 2019 – Etappe 10 van Ravenna naar Modena (147km)

donderdag 1 november 2018 om 14:34

Daags na de rustdag is het tijd voor de twee na kortste rit in lijn van deze Giro. Amper 147 kilometer, over vlakke, maar dan ook echt biljartvlakke wegen. Het is daags na de rustdag de ideale kans voor de sprinters om voor de dagzege te strijden. Anderzijds zien de klassementsmannen de gelegenheid om een extra rustdag te nemen.

Beginnen doen we in Ravenna, tot 476 de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk maar tegenwoordig de grootste stad van de regio Romagna. Daarna is het tijd voor een lange tocht van een honderdtal kilometer in westelijke richting. Onderweg passeren de renners ook weer langs Bologna, dat we natuurlijk nog kennen als de startplaats van La Corsa Rosa van dit jaar.

Na 98 en 108 kilometer vinden we de twee tussensprints van de dag, respectievelijk gelegen in San Giovanni di Persiceto en Crevalcore. Via een noordelijk ommetje langs Camposanto komen de renners uiteindelijk toe in Modena, ook wel bekend als de stad van Enzo Ferrari. De laatste rechtse bocht ligt op iets meer dan twee kilometer van de aankomst, daarna gaat het razendsnel richting finishlijn.

Deze stad in de Po-vlakte is geen onbekende voor de Giro. Sinds 2012 is La Corsa Rosa er al voor de vijfde keer te gast, al was dat alle voorgaande keren als startplaats. Het is al van 1985 geleden dat Modena nog eens als finishplaats in deze Giro mocht fungeren, toen met de bescheiden Zwitser Daniel Gisiger als winnaar.

Ook de Belgen hebben een positieve voorgeschiedenis met Modena. Bij de twee voorgaande aankomsten in Modena in 1961 en 1974 mochten namelijk respectievelijk Rik Van Looy en Patrick Sercu de handen in de lucht steken. Gezien het minieme aantal Belgische sprinters, is de kans klein dat zij dit jaar een opvolger krijgen.

Start: 13:45
Finish: tussen 17:04 en 17:22

Dit artikel delen: