Giro d’Italia 2019 – Etappe 1 van Bologna naar San Luca (8,2km)

donderdag 1 november 2018 om 12:38

De 102e editie van de Giro d’Italia begint dus in het wonderschone Bologna. En dat is niet toevallig, aangezien de stad ook gastheer was van de allereerste Giro-finish. We gaan terug naar 13 mei 1909: een bescheiden peloton begint aan het grote onbekende. Een achtdaagse rittenkoers, verspreid over meer dan twee weken, van en naar Milaan. De eerste etappe eindigt na 397 kilometer in universiteitsstad Bologna.

De winnaar? De amper 20-jarige Dario Beni. Het bleek uiteindelijk de grootste zege uit zijn carrière, maar wel een verdomd mooie! Meer dan honderd jaar later keren de renners terug in Bologna, maar ditmaal voor een zeer korte en intensieve inspanning. En deze keer finisht de Girokaravaan niet in hartje Bologna, maar op de flanken van de mythische San Luca. En dat na een individuele tijdrit van acht kilometer.

Het startpodium staat in het centrum van Bologna. Eenmaal vertrokken, gaat het via verschillende straten naar de voet van de San Luca. Zo koersen de renners door de Via San Felice, Via Tolmino en de Via Andrea Costa, richting de Via San Luca. We zijn inmiddels uit het drukke stadscentrum, maar het hoogtepunt moet dan nog komen. Letterlijk en figuurlijk. Het is ook een hele omslag: van brede en rechte boulevardwegen naar een smalle en kronkelige weg richting de top van de San Luca.

Deze beklimming – die voert naar het heiligdom Madonna di San Luca – is vooral bekend als scherprechter van de Giro dell’Emilia. Grote renners als Gilberto Simoni, Jan Ullrich en Danilo di Luca wisten er te winnen. Net als Nederlanders Michael Boogerd en Robert Gesink. Die laatste was zelfs tweemaal de sterkste op de San Luca. Maar ook de Giro d’Italia kwam drie keer eerder aan op deze gevreesde helling. Bijvoorbeeld in 1956, toen de latere eindwinnaar Charly Gaul won na een slechts 2,5 kilometer lange tijdrit.

Esteban Chaves won ooit op de San Luca – foto: Cor Vos

Het is een verschrikking, die San Luca. De renners moeten 2100 meter klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 9,7%. De eerste honderden meters zijn al loodzwaar aan bijna 14%. Hierna ‘vlakt’ de beklimming wat af, al is tien procent nog altijd zeer pittig. Als de renner de vod van de laatste kilometer passeert, neemt hij een bocht naar links, onder de middeleeuwse poort. Na een flauwe bochtencombinatie begint de ellende, met goed vierhonderd meter aan ruim 12%, met een uitschieter tot 16%.

Hier zullen verschillende renners zigzaggen, zeker de Elia Viviani’s en Pascal Ackermanns van deze wereld. Na deze steile passage vlakt het wegdek weer af, aangezien de laatste vijfhonderd meter stijgen aan goed 6%. De grote vraag is: wie mag de eerste roze leiderstrui aantrekken?

Simon Gerrans won tien jaar geleden een Giro-etappe op de San Luca – foto: Cor Vos

Een tip voor de mensen die het Giro-circus achterna reizen: breng een bezoekje aan Bologna. Er zijn maar weinig steden waar de tijd zo heeft stilgestaan. Loop enkele uren door de binnenstad en je waant je voor even een inwoner van het renaissancistische Italië. Vrijwel iedereen kent het Piazza Maggiore, maar wat te denken van de universiteit van Bologna, opgericht in 1088. Waarom die zo bijzonder is? Omdat het de oudste universiteit van Europa is.

Eerdere winnaars op de flag-it San Luca
1956: flag-lu Charly Gaul
1984: flag-it Moreno Argentin
2009: flag-au Simon Gerrans

Start: (eerste renner)
Finish: (laatste renner)

Dit artikel delen: