Vuelta 2013: Michael Matthews spurt naar zege in Lago de Sanabria
woensdag 28 augustus 2013 om 17:44

Vuelta 2013: Michael Matthews spurt naar zege in Lago de Sanabria

Michael Matthews

foto: Sirotti

De vijfde etappe in de Ronde van Spanje is gewonnen door Michael Matthews. De Australiër was in de massasprint sneller dan de Argentijn Maximiliano Richeze en de Belg Gianni Meersman. Vincenzo Nibali kwam geen moment in de problemen en zag zijn rode leiderstrui dan ook niet in gevaar komen.

Direct na de start sprongen vier renners weg. Maar Luis Angel Mate (Cofidis), Laurent Mangel (Sojasun) Matthew Busche (Radioshack) en Marco Pinotti (BMC Racing Team) kregen geen ruimte van het peloton. Het kwartet werd snel weer ingerekend.

Daarna vormde zich een kopgroep van vijf renners. Arnaud Courteille, Winner Anacona, Jurgen Van De Walle, Antonio Piedra en Nicolas Edet waren de vluchters van de dag. Het verschil met het peloton steeg langzaam naar vijf minuten na 40 kilometer.

De strijdlustigste renner van gisteren, Nicolas Edet, was de beste geplaatste vluchter in het algemeen klassement. De Fransman van Cofidis had een achterstand van meer dan twintig minuten op leider Vincenzo Nibali, waardoor de kopgroep geen enkele bedreiging vormde voor de Siciliaan. De vijf koplopers kregen meer dan tien minuten voorsprong van het peloton na 70 kilometer.

Op de eerste beklimming van de dag begonnen Garmin-Sharp en Orica-Greenedge het peloton te dirigeren. Bovenop de Alto do Covelo pakte Winner Anacona (Lampre) de bergpunten en was de achterstand van het peloton nog acht minuten. Op 40 kilometer voor het einde bedroeg het verschil tussen de leiders en het peloton nog vijf minuten.

Op de laatste heuvel, de Alto de Padornelo, kwam Nicolas Edet als eerste boven. Het peloton volgde daar op drie minuten op 31 kilometer voor de streep. Naast Orica Greenedge en Garmin-Sharp kwam Omega Pharma-Quick Step een handje helpen om de achterstand te verkleinen.

Met nog tien kilometer te gaan liet Arnaud Courteille zijn medevluchters achter. Enkel Jurgen Van De Walle kwam nog terug, maar het mocht niet baten. De vluchters werden gegrepen op drie kilometer voor de meet. Pablo Urtasun kwam nog met een late uitval, maar Michael Matthews won overtuigend de massasprint.

Michael Matthews

Ronde van Spanje 2013 (WT)
Uitslag etappe 5: Sober – Lago de Sanabria
1. Michael Matthews (Austalië/Orica Greenedge)
2. Maximilliano Richeze (Argentinië/Lampre-Merida)
3. Gianni Meersman (Belgiê/Omega Pharma Quick Step)
4. Nikias Arndt (Duitsland/Argos-Shimano)
5. Tyler Farrar (Amerika/Garmin-Sharp)
6. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Sky)
7. Anthony Roux (Frankrijk/FDJ)
8. Gregory Henderson (Nieuw-Zeeland/Lotto-Belisol)
9. Daniele Ratto (Italië/Cannondale)
10. Grega Bole (Slovenië/Vacansoleil-DCM)
Volledige rituitslag, etappe 5

Algemeen klassement na etappe 5
1. Vincenzo Nibali (Italië/Astana) in 18u43m52s
2. Chris Horner (Verenigde Staten/Radioshack-Leopard-Trek) op 3s
3. Nicolas Roche (Ierland/Saxo-Tinkoff) op 8s
4. Haimar Zubeldia (Spanje/RadioShack-Leopard-Trek) op 16s
5. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) op 21s
6. Robert Kiserlovski (Kroatië/Radioshack-Leopard) op 26s
7. Rigoberto Uran (Colombia/Team Sky) op 28s
8. Daniel Moreno (Spanje/Katusha) op 31s
9. Rafal Majka (Polen/Team Saxo-Tinkoff) op 38s
10. Roman Kreuziger (Tsjechië/Saxo-Tinkoff) op 42s
Algemeen klassement na etappe 5

RIDE Magazine