Van der Poel mikt op voorjaar: “Maar op de weg moet ik het allemaal nog bewijzen”

Door Youri IJnsen, vrijdag 10 augustus 2018 om 09:56

foto: Marcel Koch

Mathieu van der Poel heeft eerder deze week zijn contract tot en met 2023 verlengd bij Corendon-Circus. Hoewel zijn ploeg de plannen nog duidelijk moet maken, vertelde Christophe Roodhooft eerder aan WielerFlits dat hij een ProContinental-licentie wilde aanvragen voor 2019. Dat lijkt te gaan gebeuren. Van der Poel wil volgend jaar namelijk wedstrijden als E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem betwisten, maar daarvoor is een wildcard nodig.


Komend seizoen wil het toptalent zich dus voor het eerst meten met de elite in enkele grote wedstrijden. De monumenten laat hij nog eventjes voor wat ze zijn. “Ik wil mijn Nederlandse kampioenstrui showen in enkele grote koersen”, legt MVDP uit in Het Nieuwsblad. “Ik mik op wedstrijden zoals E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. Nog geen Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, daar ben ik nog niet mee bezig. Liever koersen die daar net iets onder staan, die ook iets minder lang zijn. Het is niet omdat Wout van Aert dat kan, dat ik dat ook moet kunnen. Normaal gezien wel, ja. Al moet ik het wel nog bewijzen.”

Na zijn teleurstellend optreden op het EK Mountainbike eerder deze week, vroegen wielervolgers zich af of Van der Poel niet te veel hooi op zijn vork neem. “Nee, hoor. Ik heb op zich eigenlijk weinig competitiedagen. Ja, die disciplines vragen andere trainingen, maar die afwisseling vind ik net zo leuk en zorgt voor extra motivatie. Ik wil tonen dat het kan. Maar vergis je niet: ik blijf het mountainbiken, veldrijden en wegwielrennen tot 2020 combineren. Dat is mijn plan. De Olympische Spelen in Tokio blijven een doel. Het is niet omdat die voorjaarskoersen op de weg erbij komen, dat ik van gedachte ga veranderen.”

EK Wielrennen
Van der Poel kende dinsdag een slechte dag. Hij concludeerde al snel dat er voor hem geen eer te behalen was op de mountainbike en draaide na twee rondes teleurgesteld af. De crosser van Corendon-Circus kan zich echter meteen richten op een volgend doel: het EK op de weg van komende zondag. “Het is een totaal andere wedstrijd en een andere discipline. Wie weet gaat het zondag wel uitstekend, dat kan heel snel keren bij mij. Ik kijk er enorm naar uit. Het parcours ziet er best lastig uit. Het is voor mij ook de eerste keer dat ik tegen die grote landen met sterke renners rij.”

Na zondag reist de jongste wereldkampioen veldrijden ooit naar Noorwegen, waar hij gaat meedoen aan de Arctic Race of Norway. Daarna volgen nog een Wereldbeker en het WK in het mountainbiken. Wanneer Van der Poel met zijn veldritseizoen begint, is nog niet duidelijk. Er was zelfs eventjes sprake van een mogelijke deelname aan het WK op de weg. Donderdag sprak de Nederlands kampioen daarover met bondscoach Thorwald Veneberg. Daarna is besloten dat de Nederlands kampioen het bergachtige WK in Innsbruck aan zich voorbij laat gaan, vertelt de bondscoach aan WielerFlits.

44 Reacties

Simon1 10 augustus 2018 om 13:44

Ik kan er niet bij dat MTb een olympische sport is en veldrijden niet.

EddyB1958 10 augustus 2018 om 13:45

Ik denk,dat Mathieu in de periode van Amstel,Waalse Pijl en Luik Bastenaken Luik met het mountainbiken bezig is

Adrianus 10 augustus 2018 om 13:52

@Doordrijver Af en toe toch nog wielerkenners hier op dit forum. Helaas hebben we in Nederland maar bitter weinig mogen zien van het wk in Firenze bij de junioren, maar wat Mathieu daar deed, bevestigde inderdaad echt wel, dat hij gewoon goed is berg op. http://youtu.be/Drhov0DgjBU

mtber_1978 10 augustus 2018 om 13:58

@Simon1

Omdat het een meer wereldwijd verspreide sport is in plaats van enkel België en Nederland

Marszzz 10 augustus 2018 om 14:01

@girardengo
Maar het parcours van LBL toen is niet te vergelijken met nu. Niet qua parcours en zeker niet qua finale en aankomst.

LaurentJalabert 10 augustus 2018 om 14:33

@Adrianus mooi om te zien dat talenten Mads Pedersen en R. Power die wie beiden dit voorjaar gezien hebben vlak erachter rijden.

LucasR 10 augustus 2018 om 14:44

Inderdaad, hij won in Florence, maar dat is alweer een aantal jaar geleden. Groenewegen won bij de beloften ook RvV, maar dat zie ik ‘m nu niet zo 1-2-3 meer doen. Prestaties bij de beloften zeggen niet altijd evenveel over prestaties bij de profs. Feit is dat Van der Poel in de wat meer klimgeöriënteerde crossen vaak zijn meerdere moet erkennen in Van Aert. Op basis daarvan zou ik ‘m nu niet direct opschrijven voor het serieuzere klimwerk op de weg. Inderdaad eerder het Vlaamse voorjaar, en sprinten kan ‘ie ook, dus op termijn wellicht ook MSR (al is dat natuurlijk wel enigszins een loterij).

LucasR 10 augustus 2018 om 14:46

Oh, en EddieB, alsjeblieft niet naar Lotto-Soudal zeg… Wat een prutsploeg is dat de laatste tijd.

LaurentJalabert 10 augustus 2018 om 14:57

@lucasr een groot misverstand is dat p-r en RvV bij de junioren eenzelfde soort koersen zijn als bij de profs.
Zijn allebei veredelde sprintkoersen bij de junioren volgens mij.
Nog los van het feit dat Groenewegen prima over kasseien gaat.

LucasR 10 augustus 2018 om 15:03

@LJ: Ok, dat wist ik niet, maar ik blijf wel bij mijn punt dat prestaties bij de beloften niet altijd even veel zeggen over kwaliteiten als prof. En zoals ik al zei lijkt MvdP het juist vaak lastig te hebben op de crossparcoursen met veel hoogtemeters.

LaurentJalabert 10 augustus 2018 om 15:19

@Lucas ook dat valt weer mee. Dit jaar toevallig tegenvallend op de twee (klim)parcoursen waarop hij de jaren ervoor wel had gewonnen. Namen en Valkenburg.
Je kan er lang en kort over lullen, maar wat MvP op de weg kan weten we niet door al dat gehannes op die mtb.

titanio82 10 augustus 2018 om 15:27

Zijn er toch maar weinig die doordenken en zien dat Cor&Don Sunweb voorbij willen. Dat daarnaast Lefevere nog steeds naarstig zoekende is naar een nieuwe hoofdsponsor voor de lange termijn maakt dat 1+1 nog steeds twee is. Anders had VDP natuurlijk nooit voor 3 jaar bijgetekend. En Canyon zal ook wel een stevige duit in het zakje gedaan hebben.

Zjoske 10 augustus 2018 om 15:40

@Jean Dumas
Als je zondag de tv aanzet kun je hem het EK op de weg zien rijden.

Romāns Vainšteins 10 augustus 2018 om 16:05

Ik vlak FW en LBL eerder uit omdat het niet echt (meer) ‘koersen waarin je echt kan koersen’ zijn en er onder de wachtwachtpoeffers meestal wel een snellere zit. Het is natuurlijk wel wachten op de nieuwe LBL want dat kan iets heel anders worden.

Wout145 10 augustus 2018 om 16:32

VdP was bij de junioren een uitzonderlijk talent bergop (wereldtop). Voor wie het niet weet zoek maar op. Daarnaast een VO2 max van 89. Dat is op het niveau van tourwinnaars. Is voor hem nu een kwestie van gewicht, op dit moment te veel spiermassa om pure klimmer te zijn. Daarnaast complete onzin dat VdP in de klim crossen te kort komt. Ik denk dat juist L-B-L op termijn een van de meest geschikte klassiekers wordt voor hem. Daarnaast zullen niet veel renners sneller zijn dan hem na 250 km. Hier gaan we nog ontzettend veel plezier aan beleven. Mooie 1e stap dit.

Gebruikersnaam 10 augustus 2018 om 17:33

Zonder 3 a 4 serieuze versterkingen gaat dit Corendon echt geen wildcards krijgen.

Adrianus 10 augustus 2018 om 17:56

@Gebruikersnaam Ze gaan nog geld toe geven om Mathieu te mogen laten starten. Al komt hij helemaal alleen namens zijn ploeg.

venus 10 augustus 2018 om 23:56

@wout, hoe kom je bij die VO2max? Interesting!

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.