Leider Sepp Kuss toont suprematie in koninginnenrit Tour of Utah
foto: Sirotti
zaterdag 11 augustus 2018 om 23:43

Leider Sepp Kuss toont suprematie in koninginnenrit Tour of Utah

Sepp Kuss heeft nogmaals laten zien wie de heerser is in de Tour of Utah. De 23-jarige Amerikaan van LottoNL-Jumbo reed de tegenstand klink uit het wiel op de slotklim naar skioord Snowbird, en kwam solo aan. Hij verstevigt zo zijn leidende positie in het klassement, met de lastige slotetappe naar Park City nog voor de boeg.

Voor aanvang van de vijfde etappe voerde een autoritair LottoNL-Jumbo de stand aan. Amerikanen Sepp Kuss en Neilson Powless bezetten de eerste twee plaatsen, maar de rit van vandaag had alles in zich om het klassement eens flink door elkaar te schudden. In de finale kregen de renners namelijk de Guardsmans Pass (11,4 km aan 7,1%) en de slotklim naar Snowbird (10 km aan 8%) voor de wielen geschoven.

Vluchtgroep laat opnieuw lang op zich wachten 
Het peloton is in deze Tour of Utah niet happig om een vluchtgroep snel weg te laten rijden. Dit was het geval in de etappes van donderdag en vrijdag, en ook vandaag duurde het weer lang voordat avonturiers een vrijgeleide kregen. Het betekende dat een voltallig peloton de eerste KOM – na pakweg 25 kilometer – aansneed. De Colombiaan Daniel Jaramillo had de eer om als eerste boven te komen. De UnitedHealthcare-renner nam enkele coureurs mee in zijn aanvalsdrang.

Tien avonturiers krijgen de ruimte  
Een van die renners was onze landgenoot Koen Bouwman. De LottoNL-Jumbo-coureur, Jaramillo én vier anderen probeerden het, maar werden al snel bijgehaald door een tweede groep. De nieuwe – twintig renners tellende – kopgroep kreeg echter niet de ruimte van het peloton. Nadat ze waren opgeslokt, kregen tien andere aanvallers wél de zegen. Kilian Frankiny, Niklas Eg en Kiel Reijnen, Cameron Meyer, Jonathan Clarke, Ruben Plaza, Ivan Santaromita, Taylor Shelden, Evan Huffman en Jaramillo: zij wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van vier minuten.

Guardsmans Pass baart een muis, Snowbird zeker niet 
Met deze voorsprong begon de kopgroep aan Guardsmans Pass. Deze 11 kilometer lange klim – met maximale percentages van 20%(!) – leende zich voor vuurwerk, maar de 24 kilometer lange afdaling richting Snowbird schrok de renners dermate af. Pas één kilometer voor de top spatte de kopgroep uiteen. Het was opnieuw Jaramillo die de volle mep aan bergpunten wist te pakken. Het uitgedunde peloton kwam twee minuten na de Colombiaan boven.

De afzink van de Guardsmans Pass ging – in tegenstelling tot de beklimming – over perfect geasfalteerde wegen. De renners reden dan ook in een rotvaart naar de slotklim. De inmiddels weer samengesmolten kopgroep begon de tien kilometer lange beklimming naar skioord Snowbird met een beperkte voorgift op de favorietengroep, waar EF Education First-Drapac het tempo flink had opgeschroefd.

Woods en Dombrowski hebben snode plannen, maar Kuss maakt grote indruk  
Michael Woods en Joe Dombrowski hadden blijkbaar snode plannen, want het tempo dat werd opgelegd door hun ploeggenoten was verschroeiend. Met nog negen kilometer te gaan probeerden de twee kopmannen om beurten Kuss te kraken, maar de jonge Amerikaan volgde gezwind. Waar Kuss met gemak kon volgen, was zijn teamgenoot Powless – de nummer twee in de stand – al gelost.

Het deerde de leider allerminst, die besloot om er maar alleen vandoor te gaan met nog acht kilometer te gaan. Zichtbaar glimlachend leek hij zijn enige overgebleven concurrent Ben Hermans op te wachten, maar de Belg kon de oversteek niet maken. Met het verstrijken van de kilometers werd de glimlach ingeruild voor een grimas, maar Kuss liep alleen maar verder uit op de concurrentie. Hij mocht dan ook juichen aan de streep.

Kuss comfortabel aan de leiding 
Voor Kuss is het zijn tweede ritzege in deze Tour of Utah, nadat hij eerder al zegevierde in de tweede etappe naar Payson City. Ben Hermans eindigde op bijna veertig seconden als tweede, terwijl Peter Stetina als nummer drie meer dan één minuut verloor. In het algemeen klassement heeft Kuss nu een voorsprong van 1:21 en 2:05 op respectievelijk Hermans en Dombrowski.

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
11 augustus 2018 23:44
Heerlijke overwinning zeg, rijdt iedereen op een hoop
11 augustus 2018 23:45
Bam! Alles weggeblazen.
EF reed een flink tempo onderaan de klim. En toen ze 1 voor 1 begonnen te demarreren zag de jonge Kuss er nogal geisoleerd uit, maar dan rijdt hij ze simpelweg van kop uit het wiel. Zeer indrukwekkend.
11 augustus 2018 23:46
Kuss de rest lekker even gedegradeerd. Mooi op die leeftijd.
11 augustus 2018 23:46
mooi van Kuss! powless zakt er wat doorheen. de verhoudingen zijn duidelijk.
11 augustus 2018 23:47
Leuke wielerdag zo met live een hakkende van Schip in Norg en met de pootjes omhoog die Utah'se monstercols dartelende Kuss op mijn scherm 's avonds. 2 gasten waar we naar mogen uit gaan kijken me dunkt.
11 augustus 2018 23:48
Indrukwekkende show. Absoluut de beste klimmer.

Hij moet alleen nog wel leren iets slimmer te fietsen. Als leider in het klassement had hij ook zuinig in het achterwiel van Hermans kunnen plakken. Ook het high fiven aan het einde is niet handig.
11 augustus 2018 23:48
Houdt Powless de leiding in het jongerenklassement?
11 augustus 2018 23:52
Zo zeg, dit was me een partijtje indrukwekkend.

@ghostwriter
Nee, Villalobos gaat hem ruim voorbij.
11 augustus 2018 23:52
@ghostwriter,
Villalobos neemt dat over.
11 augustus 2018 23:52
@Haanaf
Ik zie niet in waarom het slim zou zijn om in het wiel van Hermans te gaan zitten terwijl hij sterk genoeg was om tijd op Hermans te winnen.
11 augustus 2018 23:52
@ghostwriter, volgens mij is die mexicaan (villeboleas?) over hem heen
11 augustus 2018 23:53
Supercharmant, die high fives met het publiek voordat hij over de finish reed.
11 augustus 2018 23:53
Morgen nog wel een flinke klim op het einde, maar dit moet hij wel kunnen houden. Indrukwekkend. Mooie omgeving ook daar om te fietsen, lekker brede wegen en normaal publiek.
11 augustus 2018 23:54
Heeft iemand nog een filmpje van twee demarrages pareren, even drinken, op kop van de groep rijden en dan de groep achterlaten?
11 augustus 2018 23:54
@FBahamontes, leegloper en KoningJesper
Bedankt!
11 augustus 2018 23:56
Waarom is hij geen leider in het jongerenklassement ook?
11 augustus 2018 23:59
@tdcbolide volgens mij is in Utah het jongerenklassement voor de onder 23. Waarom, geen idee. Misschien iets te maken met het jonge deelnemersveld?
11 augustus 2018 23:59
Kuss deed een duurtraining extensief. Nog even handjeklap op het einde met de toeschouwers voor de streep en zijn buit was binnen. Verfrissend zo'n renner in het peloton. Vraag me daarnaast wel af waar dat met hem naar toe zal gaan ? Wens hem met alles het beste toe.
12 augustus 2018 00:01
Dezelfde verhoudingen als eerder in de week, alleen dan met wat andere namen achter hem. Heel knap wat hij hier laat zien, je zou zeggen dat zich uiteindelijk ook naar WT-koersen moet kunnen vertalen. Volgend jaar wel klaar voor de Giro lijkt me.
12 augustus 2018 00:09
@haanaf
Alsjeblieft niet zeg. Dit is mooi, gewoon onderaan aangaan en iedereen op een hoop rijden. Ik denk dat jij verpest bent door al die klimmers van nu die pas in de laatste km uit het wiel komen. Boring!
12 augustus 2018 00:16
Koerst er iemand eens zoals iedereen wil zien, krijgt ie kritiek dat het niet slim is. En zelfs dat waag ik te betwijfelen. Hij laat ze allemaal ook ff lekker kapot gaan!
12 augustus 2018 00:19
@vlek
Mijn idee. Volgend jaar Sepp Kuss naar de Giro meenemen.
12 augustus 2018 00:48
@Kelderfan

Nee, beter de jonkies naar de Vuelta sturen. Meeste renners zijn dan moe van de Tour, terwijl Giro eerste grote ronde van het jaar is.
12 augustus 2018 01:25
Zuinig leren koersen gebeurt bijna vanzelf in WT. Ik denk dat je je op jonge leeftijd beter ontwikkelt als je erin vliegt en aftast waar je grenzen zijn.
12 augustus 2018 02:12
Volgend jaar maar naar portugal sturen.

Reacties zijn gesloten.