Leider Sepp Kuss toont suprematie in koninginnenrit Tour of Utah

Door Koen Middendorp, zaterdag 11 augustus 2018 om 23:43

foto: Sirotti

Sepp Kuss heeft nogmaals laten zien wie de heerser is in de Tour of Utah. De 23-jarige Amerikaan van LottoNL-Jumbo reed de tegenstand klink uit het wiel op de slotklim naar skioord Snowbird, en kwam solo aan. Hij verstevigt zo zijn leidende positie in het klassement, met de lastige slotetappe naar Park City nog voor de boeg.


Voor aanvang van de vijfde etappe voerde een autoritair LottoNL-Jumbo de stand aan. Amerikanen Sepp Kuss en Neilson Powless bezetten de eerste twee plaatsen, maar de rit van vandaag had alles in zich om het klassement eens flink door elkaar te schudden. In de finale kregen de renners namelijk de Guardsmans Pass (11,4 km aan 7,1%) en de slotklim naar Snowbird (10 km aan 8%) voor de wielen geschoven.

Vluchtgroep laat opnieuw lang op zich wachten 
Het peloton is in deze Tour of Utah niet happig om een vluchtgroep snel weg te laten rijden. Dit was het geval in de etappes van donderdag en vrijdag, en ook vandaag duurde het weer lang voordat avonturiers een vrijgeleide kregen. Het betekende dat een voltallig peloton de eerste KOM – na pakweg 25 kilometer – aansneed. De Colombiaan Daniel Jaramillo had de eer om als eerste boven te komen. De UnitedHealthcare-renner nam enkele coureurs mee in zijn aanvalsdrang.

Tien avonturiers krijgen de ruimte  
Een van die renners was onze landgenoot Koen Bouwman. De LottoNL-Jumbo-coureur, Jaramillo én vier anderen probeerden het, maar werden al snel bijgehaald door een tweede groep. De nieuwe – twintig renners tellende – kopgroep kreeg echter niet de ruimte van het peloton. Nadat ze waren opgeslokt, kregen tien andere aanvallers wél de zegen. Kilian Frankiny, Niklas Eg en Kiel Reijnen, Cameron Meyer, Jonathan Clarke, Ruben Plaza, Ivan Santaromita, Taylor Shelden, Evan Huffman en Jaramillo: zij wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van vier minuten.

Guardsmans Pass baart een muis, Snowbird zeker niet 
Met deze voorsprong begon de kopgroep aan Guardsmans Pass. Deze 11 kilometer lange klim – met maximale percentages van 20%(!) – leende zich voor vuurwerk, maar de 24 kilometer lange afdaling richting Snowbird schrok de renners dermate af. Pas één kilometer voor de top spatte de kopgroep uiteen. Het was opnieuw Jaramillo die de volle mep aan bergpunten wist te pakken. Het uitgedunde peloton kwam twee minuten na de Colombiaan boven.

De afzink van de Guardsmans Pass ging – in tegenstelling tot de beklimming – over perfect geasfalteerde wegen. De renners reden dan ook in een rotvaart naar de slotklim. De inmiddels weer samengesmolten kopgroep begon de tien kilometer lange beklimming naar skioord Snowbird met een beperkte voorgift op de favorietengroep, waar EF Education First-Drapac het tempo flink had opgeschroefd.

Woods en Dombrowski hebben snode plannen, maar Kuss maakt grote indruk  
Michael Woods en Joe Dombrowski hadden blijkbaar snode plannen, want het tempo dat werd opgelegd door hun ploeggenoten was verschroeiend. Met nog negen kilometer te gaan probeerden de twee kopmannen om beurten Kuss te kraken, maar de jonge Amerikaan volgde gezwind. Waar Kuss met gemak kon volgen, was zijn teamgenoot Powless – de nummer twee in de stand – al gelost.

Het deerde de leider allerminst, die besloot om er maar alleen vandoor te gaan met nog acht kilometer te gaan. Zichtbaar glimlachend leek hij zijn enige overgebleven concurrent Ben Hermans op te wachten, maar de Belg kon de oversteek niet maken. Met het verstrijken van de kilometers werd de glimlach ingeruild voor een grimas, maar Kuss liep alleen maar verder uit op de concurrentie. Hij mocht dan ook juichen aan de streep.

Kuss comfortabel aan de leiding 
Voor Kuss is het zijn tweede ritzege in deze Tour of Utah, nadat hij eerder al zegevierde in de tweede etappe naar Payson City. Ben Hermans eindigde op bijna veertig seconden als tweede, terwijl Peter Stetina als nummer drie meer dan één minuut verloor. In het algemeen klassement heeft Kuss nu een voorsprong van 1:21 en 2:05 op respectievelijk Hermans en Dombrowski.

54 Reacties

tendam 12 augustus 2018 om 15:20

@urbansteel
Haha, jij wilt wel erg graag de prestaties van niet-Nederlanders bij TLJ relativeren. Die Kuss gaat echt nog wel wat laten zien in Europa. Net als Roglic bewees een grote ronde aan te kunnen.

Jean Dumas 12 augustus 2018 om 15:26

Hoe goed is deze? Gaat hij naar de Vuelta?

Laatste man 12 augustus 2018 om 17:05

V. Garderen heeft natuurlijk wel goede jaren gehad natuurlijk. Ook een Hincapie, Hamilton en Leipheimer kan je noemen. En over de Colombianen is het helemaal gek. Henao, Miguel Angel Lopez, Chaves en Gaviria kan je zo opnoemen. En dan nog mannen als Bernal en Hodeg voor de toekomst. Daarnaast was niemand lyrisch over Hainan, alleen is het wel knap als je daar gewoon nagenoeg alles wint.

UrbanSteel 12 augustus 2018 om 18:07

@Laatste man

Quote:
Het zelfde verhaal gaat ook op voor veel Colombianen, komen binnen met flink wat tromgeroffel door de wielervolgers maar buiten Quintana en Uran zijn er ook niet veel tot de top doorgebroken

Ik heb het niet over je neus aan het venster laten zien, maar doorbreken zoals Quintana en Uran die echt jaren aan de top staan doen er niet veel. Chavez is de hemel in geprezen de goede man heeft in 2017 en 2018 buiten de Herald Sun Tour en de Giro etappe overwinning in dit jaar niet veel laten zien 62e in de Tour 2017, 11e Vuelta 2017, 72e Giro 2018, nou dat is in mijn ogen toch niet echt doorbreken maar eerder stilstand dan wel veel minder. Miguel Angel Lopez zou alles winnen wat er te winnen was berg op maar het komt er ook niet erg goed uit, Henao is een goede knecht die Parijs – Nice heeft gewonnen en al op leeftijd begint te komen.En dan nog mannen als Bernal en Hodeg voor de toekomst die moeten zich nog helemaal bewijzen en dat voor jaren. Talent komt elk jaar naar boven, maar of ze dat jaren volhouden ?

Quote:
Daarnaast was niemand lyrisch over Hainan, alleen is het wel knap als je daar gewoon nagenoeg alles wint.

Dat is jouw mening prima.

Gaviria daar heb je een punt, dat is een wereldtopper in het sprinten.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.