Tour 2018: Peter Sagan sterkste in verraderlijke heuvelrit

Geplaatst op woensdag 11 juli 2018 om 17:29

foto: ASO

Peter Sagan heeft vandaag in Quimper op knappe wijze de listige vijfde etappe van de Tour de France gewonnen. De Slowaak hield op de oplopende laatste rechte lijn Sonny Colbrelli af in de sprint. Philippe Gilbert eindigde als derde. Greg Van Avermaet verdedigde met succes de gele leiderstrui. Lange tijd was de strijd om de bolletjestrui in de kopgroep bijzonder vermakelijk. Good old Sylvain Chavanel hoopte de populaire trui over te nemen van Dion Smith, maar zag medevluchter Toms Skujins met de eer strijken.

Zonder de zieke Michael Matthews en de gevallen Tiesj Benoot trok het peloton zich vanmiddag in gang voor de vijfde rit over 204,5 kilometer van Lorient naar Quimper. Al vroeg werd het peloton opgeschrikt door een val, die het einde van de Tour betekende voor Robert Kiserlovski. De lange ontsnapping kreeg na acht kilometer voet aan de grond toen Lilian Calmejane, Sylvain Chavanel, Jasper De Buyst, Nicolas Edet, Elie Gesbert, Toms Skujins en Julien Vermote zich afscheidden. Marco Minnaard probeerde de oversteek te maken, maar de Zeeuw moest zich laten terugzakken.

Zeven vluchters
De zeven vluchters legden het eerste koersuur af in een moyenne van 47,2 kilometer per uur en pakten maximaal 4’25” voorsprong. De BMC-ploegmaten van geletruidrager Greg Van Avermaet bepaalden intussen het tempo in het peloton. Chavanel kwam in Roudouallec als eerste over de streep bij de tussensprint, waar Fernando Gaviria in het peloton de spurt won om de achtste plaats, voor Peter Sagan en Alexander Kristoff. De Fransman kwam daarna als eerste boven op de Côte de Kaliforn (4e categorie), de eerste klim van de dag.

Chavanel ging dan alleen door en pakte ook op de Côte de Trimen (4e) de meeste bergpunten. Het leverde hem de virtuele bolletjestrui op, die om de schouders hing van Dion Smith. Gesbert viel intussen – letterlijk – weg uit de achtervolgende groep. De Fransman van Fortuneo-Samsic kwam in een afdaling in de berm terecht en smakte in het struikgewas. Problemen waren er ook voor Mark Cavendish, Marcel Kittel en de Nederlandse sprinttroef Dylan Groenewegen, die het tempo van het peloton niet konden volgen. Ook andere sprinters losten.

Strijd om de bolletjestrui
De ervaren Chavanel werd voor de derde klim van de dag – de Côte de la Roche du Feu (3e) – weer ingerekend door de overgebleven achtervolgers, maar dat weerhield hem er niet van opnieuw als eerste boven te komen. De Buyst en Vermote waren de volgende vluchters die vooraan moesten afhaken na het pittige stuk bergop, waardoor er nog slechts vier renners vooraan reden. De voorsprong slonk tot onder de twee minuten in de laatste vijftig kilometer.

Skujins versnelde op de vierde klim van de dag, de Côte de Menez Quelerc’h (3e) en kwam er als eerste boven. Chavanel kon de tempowisselingen niet langer volgen en werd korte tijd later ingerekend door het peloton. Het slechte nieuws voor de Fransman was dat hij met de aanwezigheid Skujins vooraan niet was verzekerd van de bolletjestrui. Calmejane probeerde dan de Let af te houden op de laatste klim van de dag (3e), maar hij moest zich neerzetten en toezien hoe de ploeggenoot van Bauke Mollema Chavanel de bergtrui afsnoepte.

Spannende ontknoping
De verschillen waren echter niet groot meer. Nadat Edet zich eerder al moest laten terugzakken, capituleerden ook Skujins en Calmejane vlak voor de tijdbonus op twaalf kilometer van de streep. Julien Alaphilippe raapte daar de drie bonusseconden op. Doordat het peloton compleet de laatste tien kilometer inging, lagen er mogelijkheden voor vluchters. Rein Taaramaë zag zijn kans schoon en versnelde. De ploeggenoot van Calmejane en Chavanel zocht zijn beugels zo diep mogelijk op en pakte twintig seconden.

Op zes kilometer keek hij over zijn schouder en keek hij recht in de gezichten van Chris Froomes ploeggenoten, die de Est weer inrekenden. Met duizelingwekkende snelheden reed het peloton naar de technische finale in Quimper. Philippe Gilbert ging vroeg aan op de oplopende laatste rechte lijn, maar kwam tekort voor de ritzege. Ook geletruidrager Greg Van Avermaet mengde zich in de debatten, maar ook hij moest van afstand toekijken hoe Peter Sagan Sonny Colbrelli afhield in de strijd om het dagsucces.


Bespaar tot 200 euro op een Polar Sporthorloge

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties