Thalita De Jong kampt met overbelasting

Geplaatst op zaterdag 23 juni 2018 om 09:45

foto: sportfoto.nl

Thalita de Jong staat komende week niet aan de start van het NK wielrennen in haar thuisregio. De renster is overreached. “Dat betekent dat je nog net niet overtraind bent, maar wel zwaar overbelast. Marianne Vos had het ook, net als Sophie de Boer”, vertelt ze aan BN De Stem.

Door blessures begon De Jong het voorbije veldritseizoen later dan de rest. “Maar ik ben toen waarschijnlijk weer te snel en te hard gaan trainen. Dat uitte zich toen niet meteen, want ik reed nog best wat aardige crossen.”, legt ze uit. In aanloop naar het wegseizoen werden de klachten echter alsmaar serieuzer. “Ik herstelde gewoon niet meer”, stelt ze. Desondanks reed ze naar wens van haar werkgever Experza-Footlogix een volledig voorjaar, waarin ze weinig potten wist te breken.

Diagnose
Op zoek naar uitsluitsel bezocht de 24-jarige Brabantse verschillende artsen, zonder succes. Het uitblijven van een diagnose was ook mentaal zwaar. “Omdat ik de renster was die de kar moest trekken binnen de ploeg, werd er veel druk op mij gezet om toch maar te starten. Als je dan niet kunt volgen, is dat heel zwaar. Ook hier in het dorp vroegen veel mensen me wat er aan de hand was. Ik kon dan soms plotseling in tranen uitbarsten”, vertelt ze.

Een trainingskamp met de nationale selectie is uiteindelijk haar verlossing geweest. “Ik werd doorverwezen naar een arts in Brussel. Daar ben ik helemaal door de molen gehaald en werd de diagnose gesteld: overreached. Ik moet nu voor mezelf kiezen en even niet koersen. Trainen mag nog, maar rustig”, legt ze uit.  Voorlopig zal ze geen wedstrijden rijden. “In het plan dat we nu gemaakt hebben zou dat misschien in het najaar weer kunnen, als voorbereiding op het crossseizoen. Maar pin me daar niet op vast. Ik moet eerst focussen op mijn herstel.”


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties