Herstelde Laurens De Plus: “Ik wil mijn frisheid uitspelen”

Door Niels Bastiaens, woensdag 20 juni 2018 om 20:30

Foto: Sirotti

Laurens De Plus reed pas op 1 mei, in Eschborn-Frankfurt, zijn eerste competitiekilometers van het seizoen, maar is – ondanks zijn doodsmak in de Ronde van Lombardije van vorig seizoen – nu alweer op zijn oude niveau. Na een sterke Tour of California, wilde het 22-jarige talent van Quick-Step Floors graag schitteren in het Critérium du Dauphiné en het Belgisch kampioenschap. Maar door maagproblemen in die Franse rittenkoers, is het plots onzeker of hij op het BK over zijn beste benen zal beschikken.

De sympathieke De Plus kijkt uit naar het kampioenschap, maar zit wel met twijfels. “Ik weet niet zo goed hoe het met mijn conditie gesteld is na een zware week in de het Criterium du Dauphiné”, zegt hij aan WielerFlits. “Ik kreeg daar af te rekenen met maagproblemen, diarree. Ik heb de voorbije week gas moeten terugnemen om optimaal te kunnen herstellen van die ziekte, dus ik weet niet waar ik nu sta. Of we een oorzaak hebben gevonden? Nee, alles is onderzocht geweest en we hebben niks gevonden. Ik denk dat ik iets verkeerd gegeten heb na de tijdrit. Dat, in combinatie met die zware inspanningen bergop, is mij waarschijnlijk fataal geworden. Alles lijkt oké nu, maar het blijft natuurlijk heel jammer.”

De Oost-Vlaming leek namelijk juist weer helemaal op zijn oude niveau. “Ik denk dat ik in California bewezen heb dat ik weer even goed ben als voor mijn valpartij in Lombardije. Ik reed daar met de besten mee bergop, maar ik voelde dat ik nog wedstrijdritme te kort kwam. In de Dauphiné waren die paar procentjes er wel bij, maar dan was er plots die ziekte. Echt jammer. Ik had alle ritten grondig verkend de week voordien. Maar als je op training plots vijf à zes minuten sneller rijdt dan in koers, dan klopt er iets niet. Ik vond het trouwens wel mooi om te zien dat jongens als Geoghegan Hart en Tolhoek zich vooraan lieten zien. Dat zijn generatiegenoten en het deed mij deugd om te zien dat ze meededen met de wereldtop. Je spiegelt je altijd een beetje aan die jongens en ik trek mij er ook een beetje aan op.”

Revanche in Lombardije
Voor De Plus staat alles nu in het teken van het najaar, waar met de Vuelta, het WK en Lombardije nog mooie kansen voor hem liggen. Zijn dat de koersen waar hij zich wil tonen? “Absoluut, het zou leuk zijn om in de Vuelta te laten zien dat ik uit het juiste hout gesneden ben voor het rondenwerk. En in de Ronde van Lombardije wil ik natuurlijk revanche nemen voor vorig jaar, het WK is nog afwachten. Ik ga sowieso het voordeel hebben dat ik nog maar weinig koersdagen in de benen heb. Ik heb zelf toch al ondervonden dat je na een zwaar voorjaar en de Giro of Tour toch een beetje op je tandvlees zit. Daar heb ik nu zeker geen last van en dus hoop ik dat ik mijn frisheid kan uitspelen. De honger is groot.”

Maar eerst het Belgisch kampioenschap dus, waarbij De Plus zowel in de weg- als tijdrit in actie komt. Met respectievelijk Philippe Gilbert en Yves Lampaert heeft hij bij Quick-Step Floors de favorieten binnen zijn ploeg. “Ik heb gemerkt dat Gilbert erg gebrand is op zijn derde titel. Het parcours ligt hem en hij kan op zo’n dag echt boven zichzelf uitstijgen. De reden waarom ik de tijdrit erbij neem is omdat die ritten tegen de klok enorm belangrijk zijn in mijn ontwikkeling als renner. Als je je focust op het rondenwerk, dan is die tijdrit natuurlijk enorm belangrijk. Het is telkens een kwestie van jouw lichaam beter te leren kennen en jouw limieten op te zoeken. Maar door mijn ziekte wordt het vooral een test.”


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties