Ulissi wint eerste bergop aankomst Zwitserland, Porte nieuwe leider

Geplaatst op woensdag 13 juni 2018 om 16:59

foto: Sirotti

Diego Ulissi heeft de eerste bergop aankomst in de Ronde van Zwitserland naar zijn hand gezet. De 28-jarige Italiaan van UAE Emirates was in de vijfde etappe over 155 kilometer naar Leukerbad de sterkste van een uitgedund peloton. Maar liefst drie Nederlanders eindigden vandaag bij de beste vijf. Richie Porte nam de gele leidertrui over van zijn ploeggenoot Stefan Küng.

De Ronde van Zwitserland trok vandaag de bergen in. Vanuit Gstaad ging het direct bergop naar de top van de Col du Pillon, maar dat was allemaal in aanloop naar de slotklim van Leukerbad, een col met een totale klimafstand van 14,4 kilometer. De hamvraag was vandaag dan ook wie er de eerste tik zou uitdelen in de bergen.

Ion Izagirre valt
Op de Pillon probeerden verschillende renners weg te rijden, maar de voorposten van het peloton lieten niemand begaan. Ion Izagirre, gestart als één van de favorieten in deze rittenkoers, viel in de afzink. De renner van Bahrain Merida kon echter ongeschonden zijn weg weer vervolgen. In het lange, vlakke middenstuk dat volgde ontstond de lange ontsnapping.

Silvan Dillier, Daniel Oss en Jasper Stuyven pakten een kleine voorsprong en zij zagen Willie Smit, Larry Warbasse en Paul Ourselin aansluiten. Het zestal pakte maximaal zo’n drie minuten voorsprong, terwijl zij langs Aigle, Martigny en Sion koersten naar de voet van de tweede klim van de dag: de klim naar Montana.

Warbasse sterkste vluchter
Warbasse toonde zich op de beklimming de sterkste vooraan en reed solo door. De 27-jarige Amerikaan van Aqua Blue Sport – vorig jaar ritwinnaar in Villars-sur-Ollon – trapte stug de kilometers weg en kwam als eerste over de top. Intussen hadden Omar Fraile, Victor De la Porte, Lilian Calmejane en Romain Sicard de tegenaanval ingezet.

In de afzink versnelde Calmejane aan de voet van de slotklim naar Leukerbad kreeg hij de eenzame koploper in het vizier. De 25-jarige Fransman van Direct Energie ging d’r op en d’r over, maar het peloton was niet meer ver weg. Hij hield dan ook geen stand tegen het stugge tempo dat de BMC-ploeggenoten van klassementsleider Stefan Küng voerde.

Slotklim zorgt voor vuurwerk
Calmejane werd ingerekend op zeven kilometer van de streep en dat was het sein voor François Bidard en Hugh Carthy om een nieuwe aanval op touw te zetten. Mikel Landa was de eerste klassementsrenner die zijn kaarten op tafel legde. De Spanjaard reed soepel naar Bidard en Carthy toe en deze move luidde de zwanenzang in van Küng, die moest lossen.

Landa schudde in de drie volgende kilometers zijn twee medevluchters af. Steven Kruijswijk deelde daarachter tot twee keer toe een stevige prik uit, maar de renner van LottoNL-Jumbo kreeg geen ruimte. De achtervolgende groep was inmiddels gedecimeerd tot zo’n twintig renners, die de jacht inzetten op de 28-jarige Spanjaard van Movistar – vijftiende in het klassement.

Daguitslag kleurt oranje
De slotkilometer had nog stroken van zes procent in petto en die deden Landa de das om. De achtervolgende groep snelde hem voorbij en in de lastige sprint die volgde was Diego Ulissi de beste. Tom-Jelte Slagter (3e), Wilco Kelderman (4e) en Bauke Mollema (5e) zorgden ervoor dat de daguitslag een stevig Nederlands tintje kreeg.

Richie Porte nam in het klassement de leiderstrui over van Stefan Küng, die ruim drie minuten aan de broek kreeg. Kelderman steeg van de vijfde plaats naar de tweede op twintig seconden van de Australiër. Sam Oomen staat één plaatsje lager dan zijn Sunweb-ploeggenoot, maar heeft wel dezelfde tijd achter zijn naam staan.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties