Vroege vluchter Christopher Juul-Jensen houdt stand in Zwitserland

Door Koen Middendorp, dinsdag 12 juni 2018 om 17:23

foto: Sirotti

De vierde etappe van de Ronde van Zwitserland is gewonnen door Christopher Juul-Jensen. De 28-jarige Deen van Mitchelton-Scott maakte onderdeel uit van de vlucht van de dag, en wist in de gutsende regen stand te houden. Michael Matthews won in Gstaad de sprint van een uitgedund peloton, voor Yves Lampaert.

Na een van de meest beklijvende sprints van dit wielerseizoen – met Sonny Colbrelli als vincitore – vertrok het peloton rond 12:45 voor een rit van bijna 190 kilometer naar het vermaarde wintersportoord Gstaad. De eerste 170 kilometer liepen – buiten de beklimming van Staffelegg – zoetjesaan omhoog.

Dit bleek allemaal voorbereiding op de Saanenmöser, een 8,1 kilometer lange klim aan een gemiddelde van 4,2%. Met zijn top op tien kilometer van de aankomst beloofde het een pittige finale te worden, zeker voor de aanwezige snelheidsduivels.

Dillier zorgt voor Zwitserse inbreng in vlucht van de dag
Al vroeg in de wedstrijd wist zich een zeskoppige vluchtgroep te formeren. Zwitsers kampioen Silvan Dillier zorgde voor de nationale inbreng, en hij kreeg het gezelschap van Christopher Juul-Jensen, Nans Peters, Nathan Brown, Mark Christian en Paul Ouselin. Het peloton liet al snel begaan, waardoor de achterstand opliep naar meer dan zes minuten.

De renners konden niet echt genieten van de prachtige omgeving, want de regen kwam de gehele rit met bakken uit de hemel. Toch wisten ploegen als Quick-Step Floors, BORA-hansgrohe en BMC de moed bijeen te rapen, en de achtervolging in te zetten. Het betekende dat er stelselmatig aan de achterstand werd geknabbeld; toch hadden de koplopers met twintig kilometer te gaan nog altijd meer dan anderhalve minuut voorsprong.

foto: Sirotti

Koers ontploft op Saanenmöser, Juul-Jensen houdt knap stand
Op de slotstroken van de Saanenmöser spatte de kopgroep uiteen. Het was Peters die op 4 kilometer van de top versnelde, en hij kreeg Juul-Jensen met zich mee. De overige koplopers moesten passen onder dit Frans-Deense geweld. In het peloton was het ondertussen Sunweb dat het tempo de hoogte in joeg voor zijn sprintkopman Michael Matthews.

Een tempo dat te hoog bleek voor snelle mannen als Alexander Kristoff en Arnaud Démare. Dit was het sein voor Lilian Calmejane en Enrico Gasparotto om aan de boom te schudden. Hierdoor daalde de voorsprong van het kopduo naar een schamele twintig seconden. Peters rook het gevaar, en wist net na de top met een ultieme krachtsinspanning zijn Deense medevluchter uit het wiel te rijden.

Dit bleek echter niet voor lang, want de Mitchelton-Scott-renner wist enkele kilometers later weer aan te sluiten, om de Fransman in de bochtige finale zelfs te lossen. De Deen ging door op zijn elan, en had onder de vod een geruststellende voorsprong op het uitgedunde peloton. Na een uitzinnige Juul-Jensen wist Matthews Lampaert te vloeren om plek twee.

Voor Juul-Jensen is het zijn eerste zege op WorldTour-niveau. De Zwitser Stefan Küng blijft in het bezit van de leiderstrui.

foto: Sirotti


Buitenkans: 385 euro korting op de SRAM Red eTap Groepset

Nieuwe fietskleding nodig? Ruime keuze en scherp geprijsd!

Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Reacties Toon reacties Verberg reacties