Vuelta-start 2020 dichtbij voor Utrecht na ‘ja’ vanuit provincie

Door Nick Doup, maandag 11 juni 2018 om 21:58

foto: Marcel Koch

De Provincie Utrecht heeft ingestemd met de miljoenenbijdrage aan het bid om de Vuelta a España naar Utrecht te halen. De kans is daardoor groot dat de Spaanse wielerronde in 2020 in Utrecht begint. Het gaat om een subsidie van 2,1 miljoen vanuit de provincie.

Diverse politieke partijen uit de Provinciale Staten zetten de afgelopen weken vraagtekens bij het miljoenenbedrag. De VVD wilde dat de gemeente Utrecht meer bij ging dragen en coalitiepartijen CDA en GroenLinks waren eveneens kritisch. Zij gaven tijdens de stemming toch groen licht, door de toezegging dat er meer aandacht gegeven zou worden aan onder andere fietsbeleid en duurzaamheid in de provincie. Een voorstel van de PvdA om het bedrag van 2,1 miljoen te verlagen naar 500.000 euro kreeg geen meerderheid.

Drie etappes
Het besluit om de Vuelta in 2020 naar de provincie te halen, wordt tijdens de start van de aankomende Vuelta gemaakt. Dat is op 25 augustus. De ploegenpresentatie en ploegentijdrit zouden in Utrecht zijn, gevolgd door een etappe vanuit Den Bosch naar de stad. De derde etappe zou een start en finish in Breda hebben. De totale kosten worden geschat op 15 miljoen euro.

De provincie Noord-Brabant en gemeenten Breda en Den Bosch hadden al hun (financiële) steun toegezegd. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal ook nog een bijdrage leveren van 2,5 miljoen euro.

Primeur
De komst van de Vuelta naar Utrecht zou een primeur zijn voor de Domstad. Het zou de eerste stad ooit zijn die etappes van de drie grote rondes ontvangt. In 2010 finishte een etappe van de Giro d’Italia in Utrecht, waarna in 2015 het Grand Départ van de Tour de France neerstreek in het midden van het land.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties