Jakobsen bezorgt Quick-Step Floors 34e seizoenszege in Tour des Fjords

Door Koen Middendorp, dinsdag 22 mei 2018 om 18:06

foto: © Luc Claessen / Getty Images

Fabio Jakobsen heeft de openingsetappe van de Tour des Fjords op zijn naam geschreven. De Nederlander spurtte in de straten van Grimstad naar de bloemen. Voor zijn werkgever Quick-Step Floors betekent dit alweer de 34e(!) seizoenszege. Hij vloerde landgenoten Moreno Hofland (Lotto Soudal) en Timo Roosen (LottoNL-Jumbo). Jakobsen mag zich ook in de leiderstrui hijsen. 

In de schaduw van de Giro d’Italia begonnen 122 coureurs vandaag aan de 11e editie van de Tour des Fjords, een driedaagse rittenkoers in de provincie Rogaland, in het zuidwesten van Noorwegen. Publiekstrekkers als titelverdediger Edvald Boasson Hagen, Kristoffer Halvorsen, Sep Vanmarcke en landgenoten Fabio Jakobsen en Niki Terpstra kregen op de openingsdag een 191 kilometer vlakke etappe naar Grimstad voorgeschoteld. 

Floris Gerts kleurt eerste wedstrijduren 
Omstreeks 13:30 werden de renners definitief losgelaten, waarna er al snel een kopgroep van drie renners ontstond. Carlos Verona was de bekendste passagier; de Spanjaard van Mitchelton-Scott kreeg de Tsjech Frantisek Sisr (CCC Sprandi Polkowice) en thuisrijder Henrik Evensen (Joker Icopal) mee in zijn dadendrang.

Het peloton wilde zich aanvankelijk niet verzoenen met de situatie. Meerdere renners probeerden de oversteek te maken; landgenoot Floris Gerts (Roompot-Nederlandse Loterij), Daniel Pearson (Aqua Blue Sport) en Gustav Höög (Coop) slaagden in hun opzet. Hiermee ging de storm liggen in het peloton, waardoor de vijf koplopers al snel twee minuten cadeau kregen.

Quick-Step Floors predikt controle, Jakobsen verzilvert ploegwerk 
Onder het beukwerk van Quick-Step Floors smolt de voorsprong. Met nog tien kilometer te gaan had het peloton de vluchters in het vizier; enkele kilometers later was het liedje van de kopgroep definitief uitgezongen. CCC Sprandi Polkowice nam het commando met nog drie kilometer te gaan, maar de Poolse ploeg werd in de finale overvleugeld.

Een chaotische massasprint was het gevolg, waarin thuisfavoriet Sondre Holst Enger ten val kwam. Dit deerde Jakobsen allerminst; het toptalent snelde naar zijn derde zege van het seizoen. Hofland en Roosen maakten het Nederlandse feestje helemaal compleet.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties