Dylan Groenewegen oppermachtig in openingsrit Tour of Norway

Geplaatst op woensdag 16 mei 2018 om 18:13

foto: Sirotti

Dylan Groenewegen heeft in de openingsrit van de Tour of Norway zijn zesde overwinning van het seizoen gepakt. De 24-jarige Amsterdammer van LottoNL-Jumbo was in de 186 kilometer lange etappe naar Horten de snelste in een massasprint en maakte zijn favorietenstatus meteen waar. Hij verwees Sondre Holst Enger en Jon Aberasturi naar de overige ereplaatsen. Groenewegen is dankzij dit dagsucces tevens de eerste leider in de Noorse rittenkoers.

LottoNL-Jumbo en Dylan Groenewegen waren met ambitie afgereisd naar Noorwegen. De Nederlandse spurtbom keerde er terug in koersverband sinds Parijs-Roubaix en wilde zijn zegetotaal van vijf hier opkrikken. Ook vorig jaar was deze 2.HC-koers hem goedgezind met twee dagsuccessen. De Nederlandse ploeg wilde bovendien de samenwerking tussen Groenewegen en zijn lead-out verder afstellen met het oog op de Tour de France.

Maar eerst moest er nog gekoerst worden. In startplaats Svelvik stonden vandaag 120 renners aan de start van de openingsetappe naar Horten. De vlucht van de dag kleurde geheel Noors met Andres Vangstad, Øivind Lukkedahl, Audun Brekke Fløtten en Erik Nordsaeter Resell. Dit viertal sprokkelde al snel zo’n drie minuten voorsprong bij elkaar.

Bergtrui voor Lukkedahl
Lukkedahl kwam op de twee klimmetjes onderweg als eerste boven en verzekerde zich daarmee van de eerste bergtrui. De 23-jarige Noor van Coop en de 27-jarige Fløtten van Virtu Cycling bleken de sterksten in de kopgroep en begonnen samen aan de laatste veertig kilometer – Vangstad en Resell werden enige tijd later ingerekend door het peloton.

De voorsprong van het Noorse duo liep vervolgens gestaag terug en nog voor het opdraaien van het lokale circuit in aankomstplaats Horten was ook hun ontsnappingspoging ten einde. Een massasprint moest dan de beslissing brengen in deze eerste rit, daarin schoot Groenewegen op overtuigende wijze meteen prijs. De Nederlander mocht ook de eerste leiderstrui aantrekken.

Groenewegen is hard op weg zijn zegetotaal van vorig jaar te evenaren, na vandaag heeft hij nog twee overwinningen te gaan. De sprinter won begin februari al een etappe in de Dubai Tour en schoot vervolgens twee keer raak in de Volta ao Algarve. Daarna schreef hij Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam en reed hij naar een dagsucces in Parijs-Nice.


Shimano sale: Kortingen tot 60%

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle casual wielerkleding van La Machine

Reacties Toon reacties Verberg reacties