Giro 2018: Simon Yates houdt Tom Dumoulin af na bloedstollende finale

Geplaatst op woensdag 16 mei 2018 om 16:47

foto: Sirotti

Simon Yates heeft zijn roze trui extra kleur gegeven in de elfde rit van de Giro d’Italia. De Brit van Mitchelton-Scott hield op de pittige slotmuur van Osimo Tom Dumoulin af na een bloedstollende finale. Davide Formolo eindigde op de derde plaats. Yates liep in het klassement weer iets uit op zijn Nederlandse tegenstrever, die nu volgt op 47 seconden.

De elfde etappe van de Giro was een eerbetoon aan Michele Scarponi. Het peloton zou onder andere de plaats passeren waar hij woonde en begraven ligt, nadat hij vorig jaar het leven liet. Het regende demarrages nadat het startsein was gegeven in bedevaartsoord Assisi, maar niemand kreeg echt de ruimte. Pas na dertig kilometer slaagden Luis León Sánchez en Alessandro De Marchi erin een gat te slaan op de eerste klim van de dag, de Passo Cornello van derde categorie.

Drie Italianen sluiten aan
De Spanjaard van Astana en de Italiaan BMC pakten gauw een minuut voorsprong, waarna ook de Italiaanse ploegen zich gingen bemoeien met de lange ontsnapping. Androni-Sidermec-Bottecchia (Fausto Masnada), Bardiani-CSF (Mirco Maestri) en Wilier Triestina-Selle Italia (Alex Turrin) stuurden een renner vooruit en Masnada was de eerste die aansloot. De Italiaan passeerde tevens als eerste de top van de eerste klim.

Even later volgden Maestri en Turrin zijn voorbeeld, waardoor de kopgroep ineens vijf man sterk was. De voorsprong van de vluchters bedroeg maximaal vier minuten en schommelde vervolgens lange tijd tussen de twee en drie minuten. Masnada, vijfde in het bergklassement, kwam ook op de tweede klim als eerste boven. Het tempo lag ontzettend hoog toen de renners op weg waren naar Filottrano, waar Scarponi vorig jaar noodlottig om het leven kwam.

Op de Muur van Filottrano hingen spandoeken en blauw-gele ballonnen ter nagedachtenis aan de Italiaan. Langs teksten als ‘Michele, altijd in ons hart’ en ‘Immenso Michele’ bereikte Sánchez als eerste de top en eerde hij daarmee zijn overleden ploegmaat. Na de klim waren er nog drie vluchters over, want Maestri en Turrin moesten hun plekje vooraan prijsgeven. Het trio had nog zo’n anderhalve minuut marge op het peloton bij het ingaan van de laatste twintig kilometer.

Kopgroep weer zich kranig
LottoNL-Jumbo, Lotto Fix ALL en Trek-Segafredo bepaalden intussen het tempo in het peloton op weg naar de finale in het middeleeuws ogende Osimo. Ook FDJ kwam naar voren toen het klimmen geblazen was op de klim naar San Paterniano op twaalf kilometer van de aankomst. De voorsprong van de kopgroep was toen al geslonken tot onder de minuut, maar de overgebleven Spanjaard en de twee Italianen hielden dapper stand tot diep in de finale.

Op vijf kilometer voor de streep strandde echter hun poging en maakte het peloton zich klaar voor een spectaculaire finale. Zdenek Stybar demarreerde op de kasseien van de steile Via Costa del Borgo en zag Tim Wellens aansluiten in zijn wiel. Het Tsjechisch-Belgische duo dook op hoge snelheid de afzink in naar de 1,7 kilometer lange slotmuur van vierde categorie. Wellens schudde op de slotklim Stybar af, maar zag rozetruidrager Simon Yates de tegenaanval inzetten.

Yates liet Wellens ter plaatse op het lastigste deel, terwijl Tom Dumoulin in de achtergrond ook demarreerde. De titelverdediger vocht voor wat hij waard was, maar de Brit was gevlogen. Voor de kopman van Mitchelton-Scott was het zijn tweede ritzege deze Giro, want ook in de negende etappe naar Gran Sasso d’Italia was hij de beste. Hij verdedigt na vandaag een voorsprong van 47” op Dumoulin en 1’04” op Thibaut Pinot.

Froome uit top 10
De spannende slotfase eiste ook zijn slachtoffers. Zo verdween Chris Froome uit de top 10 van het klassement nadat hij de aansluiting verloor. De viervoudig Tour-winnaar kwam op veertig tellen achterstand over de streep en staat nu op de twaalfde plaats. Ook Michael Woods zakte – de Canadees van EF Education First-Drapac passeerde door een val pas 1’05” na ritwinnaar Yates de finish en is nu zestiende. Patrick Konrad en Fabio Aru zijn de nieuwkomers in de top 10.


Shimano sale: Kortingen tot 60%

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle casual wielerkleding van La Machine

Reacties Toon reacties Verberg reacties