Toms Skujiņš blijft peloton voor in Californië

Geplaatst op woensdag 16 mei 2018 om 00:27

foto: ©Getty images

Toms Skujiņš heeft de derde etappe in de Tour of California gewonnen. De renner van Trek-Segafredo sprong weg op zo’n twintig kilometer van de finish en vormde daarna met Sean Bennett lange tijd de kop van de wedstrijd. In het slot van de etappe liet hij zijn medevluchter achter waardoor hij solo wist te finishen. De pelotonsprint werd kort daarna gewonnen door Caleb Ewan, voor Peter Sagan.

De etappe kende een razendsnelle start. In het eerste uur werd er 56 kilometer afgelegd. De ontsnapping van de dag kwam op naam van het drietal Evan Huffman (Rally Cycling), Ian Garrison (Hagens Berman Axeon) en Robin Carpenter (Rally Cycling).

Het drietal wist tot ver in de etappe in de aanval te rijden. Voor Huffman kwam daar op zo’n dertig kilometer van de finish een einde aan toen hij moest afrekenen met een vastgelopen ketting.

Skuijins demarreert
Vanuit het peloton probeerden Toms Skujiņš (Trek-Segafredo) en Logan Owan (EF Education First-Drapac) de oversteek te maken. Zij slaagden daarin toen de voorsprong nog zo’n anderhalve minuut was. In het peloton waren ondertussen de BORA-hansgrohe-ploegmaten van Peter Sagan aan het achtervolgen.

Aan de voet van de voorlaatste klim (Laureles Grade Summit) had het peloton de vroege vluchters al in zicht. Vanuit het peloton kwamen er nieuwe aanvallen, maar door een moordend tempo van Sky kregen zij weinig ruimte. Sean Bennett wist als enige bij Skujiņš de aansluiting te vinden.

Hoewel het parcours behoorlijk op en af ging, wisten een aantal sprinters te overleven. In de afdaling naar de slotklim, op acht kilometer van het einde, verloor Fernando Gaviria echter alsnog het zicht op de overwinning. De sprinter van Quick-Step Floors kreeg een lekke band en moest van de fiets.

Tolhoek ten aanval
Bennet en Skujiņš begonnen met een beperkte voorsprong aan de slotklim, een korte maar steile muur. Vanuit het peloton trok op dat moment Antwan Tolhoek ten aanval. De jonge Nederlander versnelde op het steilste stuk van de klim, maar kreeg onvoldoende ruimte.

De laatste 2,5 kilometer werden verreden op het racecircuit van Laguna Seca. Bij het opdraaien van het circuit werd duidelijk dat het peloton te laat ging komen. Bij het leidende duo deed vooral Bennett lange beurten op kop. Skujiņš profiteerde daarvan en versnelde, een kilometer later, op een verraderlijk oplopende strook. Bennett moest toen passen. Voor Skujiņš is het zijn derde ritzege in de Amerikaanse rittenkoers. De leiderstrui van Egan Bernal kwam vandaag niet in gevaar.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties