Bernal maakt favorietenstatus waar op Gibraltar Road, Tolhoek knap vierde

Door Koen Middendorp, dinsdag 15 mei 2018 om 00:42

foto: ©Getty images

Egan Bernal heeft de macht gegrepen in de Tour of California. Het Colombiaanse toptalent van Sky soleerde op de steile Gibraltar Road naar de overwinning. Rafał Majka kwam als tweede over de meet, voor Adam Yates. Een sterke Antwan Tolhoek leek op weg naar een podiumplek, maar werd in extremis nog overvleugeld. De Nederlander van LottoNL-Jumbo eindigde uiteindelijk als vierde.

Trio avonturiers kleurt beginuren
Met Fernando Gaviria in de leiderstrui mocht het peloton zich opmaken voor de eerste van twee bergritten in deze Tour of California. Na 145 kilometer over glooiend terrein moesten de slotstroken van de steile Gibraltar Road (12 km aan 8%) een beslissing vellen over de koers. Vooraleer de slotklim werd aangevat, moest het peloton eerst nog ettelijke uren in het zadel afwerken.

Dit weerhield een trio dappere lieden er niet van om op avontuur te trekken. Canadees Adam De Vos, Cubaan Ruben Companioni en Australiër Jonathan Clarke reden een maximale voorsprong bijeen van bijna vijf minuten. In het peloton mocht er dan rustig gepeddeld worden, in de kopgroep ontvouwde zich een bitse strijd om de bergpunten. Het was Companioni die op de eerste twee beklimmingen van de dag – de Balcon Canyon Road Summit (1,6 km aan 4,7%) en de Ojai Road Summit (3,9 km aan 4%) – de volle buit wist te pakken.

Bernal en Majka laten in hun kaarten kijken
Ondertussen waren het Sky en BORA-hansgrohe – de ploegen van Egan Bernal en Rafal Majka – die het initiatief namen in het peloton. Hierdoor zakte de voorsprong van het drietal met nog vijftig kilometer te gaan naar goed drie minuten. Ondertussen wist Companioni ook op de Casitas Pass Road Summit (2,9 km aan 5,7%) als eerste boven te komen. De voorsprong van het koptrio smolt intussen als sneeuw voor de zon; toch wisten ze nog wel de voorlaatste beklimming van de dag te halen. De orde werd ook op de Valley Road Summit gerespecteerd, wat betekende dat Companioni zijn medevluchters het nakijken gaf.

Klassementsrenners vallen als vliegen, Bernal beloont ploegwerk
Net voor Gibraltar Road was het liedje van de koplopers uitgezongen. Een compact peloton reed vervolgens naar de voet van de slotklim. Dit bleek het sein voor de sprinters – leider Gaviria incluis – om de rol te lossen. De groep werd door BMC en Sky verder uitgedund tot een groep van een twintigtal renners. Iemand die verrassend vroeg moest passen was LottoNL-Jumbo-klassementskopman Neilson Powless, niet lang daarna gevolgd door Lachlan Morton, de nummer zeven van vorig jaar. Door het hoge tempo van Bernal-adjudanten Sebastian Henao en vooral Tao Geoghegan Hart bleef het lang gesloten.

Dit betekende echter niet dat er geen slachtoffers vielen. Rob Britton, Ian Boswell en BMC-kopman Brent Bookwalter zagen de groep steeds kleiner worden, terwijl ook Peter Stetina zichzelf tegenkwam. Op twee kilometer van de finish kwam er een einde aan het berewerk van Hart, waarna zijn ploegmaat Bernal overnam. Een sterke Antwan Tolhoek probeerde het Colombiaanse toptalent te volgen, maar verloor zoetjesaan terrein. De Sky-renner kwam uiteindelijk solo over de meet, voor Majka en Adam Yates, die in extremis Tolhoek nog wisten te remonteren.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties