Giro 2018: Voorbeschouwing etappe 13

Geplaatst op vrijdag 18 mei 2018 om 08:00

foto: Sirotti

De Giro d’Italia gaat vrijdag verder noordwaarts, op weg naar de Italiaanse Alpen. Er wacht het peloton voor de tweede dag op rij een vlakke rit. Op papier een nieuwe kans voor de sprinters, maar de etappe van donderdag liet zien dat dit allerminst een sinecure is. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De sprinters zullen zich verheugd hebben. De rit naar Imola was al grotendeels vlak, maar de dertiende rit is nog meer op het lijf van de spurters geschreven. Tussen Ferrara en Nervesa della Bataglia liggen 180 nagenoeg vlakke kilometers. De etappe gaat bijna de gehele tijd in noordelijke richting, enkel rondom de finishstad draaien de coureurs in een rondje.

Ferrara is een grote stad met 132.000 inwoners. Het draagt de titel hoofdstad van de provincie Emilia-Romagna. De historische binnenstad stamt uit de zesde eeuw en is opnemen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 1933 was Ferrara het middelpunt van een individuele tijdrit in La Corsa Rosa, waarin wereldtopper Alfredo Binda zijn duivels ontbond en de kussen mocht ontvangen. Nervesa della Bataglia is een heel slag kleiner, met nog geen zevenduizend inwoners. De stad ontvangt dan ook voor het eerst het Giro-circus.

Na een biljartvlakke aanloop door de oostkant van de Po-vlakte, gaat dertig kilometer voor de echte finish (op dat moment passeert het al de eindstreep) voor het eerst de weg lichtjes de hoogte in. De heuvel rond Montello – daarover zometeen meer – is als klim van vierde categorie ingeschaald. De top ligt op negentien kilometer van de meet, maar de 2,9 kilometer lange heuvel aan 3,9% zal de meeste rappe mannen niet doen schrikken. De treintjes hebben ruim baan, want de laatste serieuze bocht ligt op vijf kilometer van de meet.

De Abbazia di Sant’Eustachio (Abdij van Sant’Eustachio) is een van de bezienswaardigheden in de aankomstplaats. Rambaldo de derde van Collalto en zijn moeder Gisla stichtten deze abdij ter ere van Paus Alexander de tweede, die het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk was van 1061 tot en met 1073. Tegenwoordig is het klooster – gelegen op de hellingen van Montello – vervallen, maar nog schitterend om te aanschouwen. Reken maar dat we die langs zien komen in de uitzending.

Start: 13.00 uur
Finish: Tussen 17.00 en 17.24 uur

Favorieten
Het profiel van de twaalfde en dertiende etappe in de Giro komen erg overeen en daarom worden in de dertiende etappe opnieuw dezelfde renners verwacht als in de dag ervoor. In Nervesa Della Bataglia mogen de sprinters het waarschijnlijk voor de vijfde keer deze Giro met elkaar uitvechten.

Elia Viviani begon de Giro succesvol met twee zeges buiten Italië. De rappe Italiaan heeft met de Quick-Step Floors-ploeg om zich heen de beste lead-out in de Giro, al leken diezelfde ploeggenoten hem naar de vaantjes te rijden in de rit van donderdag. Desondanks is Viviani de sprinter met de grootste staat van dienst deze ronde. De concurrentie ligt echter op de loer, helemaal nu Sam Bennett de Italiaan tot op achttien punten genaderd is in het puntenklassement. Neemt Viviani na de sprint in Imola gemist te hebben nu sportieve revanche?

foto: Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Viviani’s grootste concurrent is de Belgische Ier Sam Bennett. De sprinter van BORA-hansgrohe was de renner van Quick-Step Floors al eens te snel af in deze ronde en aast op nog meer. Donderdag was hij in de rit met aankomst op het racecircuit van Imola veruit de snelste, waardoor Bennett op gelijke hoogte komt met Viviani. Als de Ier zich goed positioneert en zijn sprint op tijd inzet, dan kan hij zijn Italiaanse rivaal het nakijken geven.

Danny van Poppel zal daar anders over denken. De Nederlandse sprinter groeit met de dag en zou in Praia a Mare om de ritzege mee hebben gedaan als hij niet door Niccolò Bonifazio gehinderd werd. Met de sterke lead-out van zijn team hoopt onze landgenoot deze Giro nog steeds victorie te kraaien in een sprintaankomst. Op het circuit van Imola zat hij er goed bij. Van Poppel voelt zich naar eigen zeggen steeds beter en ruikt zijn kans.

foto: Sirotti

Ook EF Education First-Drapac heeft ambities om met hun sprinter het hoogste treetje op het podium te bestijgen. Sacha Modolo werd in het Israelische Eilat net geklopt door Viviani en aast in eigen land op revanche. Ook in de drie andere sprintaankomsten deed de 30-jarige Italiaan volop mee om de overwinning. Ook Niccolò Bonifazio steekt zijn neus steeds vaker aan het venster. In de rit naar Eilat waaide de renner van Bahrain Merida eraf, maar in de andere aankomsten eindigde Bonifazio steevast bij de eerste vijf.

De andere kanshebbers voor de ritzege gelden als outsiders. Sprinter en veldrijder van beroep Clément Venturini laat zich in zijn eerste grote ronde goed zien. De Fransman schaarde zich – op de rit naar Eilat na – telkens bij de eerste zeven sprinters. Ook Mads Pedersen profileert zich deze Giro als rappe man. De piepjonge Deense kampioen (22) én nummer twee uit de voorbije Ronde van Vlaanderen, was al meerdere keren in de top tien terug te vinden.

foto: Sirotti

Er blijven nog een aantal spurters over die op een goede dag en met wat geluk om de dagzege kunnen strijden. Jens Debusschere, wist ondanks een aantal ereplaatsen nog nooit het zegegebaar in een grote ronde te maken. Manuel Belletti slaagde daar tijdens zijn eerste Giro in 2010 wel in en is tijdens deze editie een vaste klant in de top tien. Kristian Sbaragli, won al eens een rit in de Vuelta a España, maar hij lijkt zijn topvorm nog niet gevonden te hebben. Datzelfde geldt voor BMC-renners Jurgen Roelandts (vijfde op het circuit van Imola) en Jean-Pierre Drucker.

Bij Bardiani-CAF kwamen Paolo Simion en Enrico Barbin tijdens deze Giro al enkele malen gevaarlijk uit de hoek. Baptiste Planckaert en Viacheslav Kutzetsov eindigen namens Katusha-Alpecin beiden steeds rondom de tiende plaats. Wanneer een van deze vier mannen zegeviert, mag dat met recht een verrassing heten. Maar eerlijk is eerlijk: eigenlijk zijn er met Viviani, Bennett, Van Poppel, Modolo en Bonifazio slechts vijf reële kanshebbers op winst in een massasprint.

Debusschere verzamelde al veel ereplaatsen – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Sam Bennett, Danny van Poppel
** Sacha Modolo, Niccolo Bonifazio, Clément Venturini
* Manuel Belletti, Jens Debusschere, Mads Pedersen, Kristian Sbaragli

Deelnemerslijst (WielerFlits)
Parcoursinformatie

Weer en TV
De weersvoorspelling voor donderdag is iets beter dan die in de rit naar Imola. De kans op neerslag is namelijk een stuk lager, slechts dertig procent. Wat later op de middag zou er een beetje regen kunnen vallen. De temperatuur is met maximaal 25 graden Celsius enkele graden hoger. De rechtstreekse uitzending op Eurosport 1 begint om 13.15 uur. Bespreek via de Volg Hier op WielerFlits het verloop van de etappe.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties