Giro 2018: Tom Dumoulin snelt in Jeruzalem naar eerste roze trui

Door Nick Doup, vrijdag 4 mei 2018 om 15:57

foto: LaPresse

Tom Dumoulin heeft de eerste etappe van de 101e Giro d’Italia gewonnen. De titelverdediger en regerend wereldkampioen tijdrijden legde de 9,7 kilometer lange tijdrit door Jeruzalem als snelste af en is ook direct de eerste drager van de roze trui. Dumoulin bleef Rohan Dennis twee seconden voor, Victor Campenaerts eindigde als derde in dezelfde tijd als Dennis. Chris Froome verliest in het klassement al 37 seconden op zijn Nederlandse concurrent.

Froome en López vallen bij verkenning, Siutsou start niet
Nog voor de eerste renner van start was gegaan, liet de Giro al zijn sporen na. Kanstantsin Siutsou viel hard en brak een rugwervel, terwijl ook klassementsfavorieten Chris Froome en Miguel Ángel López tegen de grond gingen. Froome en López konden uiteindelijk wel van start gaan; Siutsou moest een streep zetten door zijn Girodeelname.

Dennis lang op de hot seat
Rémi Cavagna zette met 12.37 een eerste richttijd neer op het golvende parcours door Jeruzalem. Hij mocht zijn plek in de hot seat afstaan aan Rohan Dennis, die als topfavoriet al vroeg van start ging. De Australische kampioen tegen de klok reed 12.04. José Gonçalves deed er tien seconden langer over, waarmee de Portugees geruime tijd de nummer twee in de tussenstand was.

Het grote wachten was op het laatste half uur, toen alle kopmannen aan het vertrek verschenen. Simon Yates (12.22) pakte daar al een voorsprong op Domenico Pozzovivo (12.30), Thibaut Pinot (12.35), Davide Formolo (12.42), Esteban Chaves (12.48), George Bennett (12.51), Fabio Aru (12.53) en Miguel Ángel López (12.58).

Campenaerts strandt op enkele honderdsten van Dennis
Maximilian Schachmann richtte met de snelste tussentijd alle ogen op zijn rijden, maar in het tweede gedeelte leverde hij te veel tijd in om een rol te spelen in de top van de daguitslag. Europees tijdritkampioen Victor Campenaerts zette zich ook tussen de besten halfweg. Aan de finish wist hij zich in dezelfde tijd van Dennis te nestelen, maar op honderdsten was de Belg in het nadeel. Voor erkende tijdrijders Jos van Emden en Tony Martin bleek de tijdrit te zwaar.

Froome verliest meer dan halve minuut, Dumoulin de allersnelste
In de ultieme slotfase waren de ogen volledig gericht op tijdritkanonnen Chris Froome en Tom Dumoulin. Froome kende een matige chrono, met een tussentijd gelijk aan die van Pinot. Ook in deel twee liet de Brit tijd liggen. Het eindverdict: 12.39. Dumoulin snelde in het maagdelijke wit van de regenboogtrui naar de snelste tussentijd na 5,1 kilometer. Op dat punt had hij vier tellen voorsprong op Dennis. In het tweede gedeelte wist de Maastrichtenaar zijn opgebouwde voorsprong te verdedigen. Met een voorsprong van twee seconden kwam hij over de meet: 12.02.

foto: Sirotti


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties