Giro 2018: Vrijbuitersteam van Lotto Soudal jaagt op eerste roze trui

Door Youri IJnsen, donderdag 26 april 2018 om 15:23

Tim Wellens won twee jaar geleden een etappe in Roccarasso - foto: foto: ANSA/ALESSANDRO DI MEO

Lotto Soudal wil met Victor Campenaerts een gooi doen naar de eerste leiderstrui van de Giro d’Italia. “De kans dat hij het roze pakt is realistisch, maar ik kan er geen percentage op kleven”, vertelt ploegleider Bart Leysen in een persbericht. Jens Debusschere is de sprintkopman, terwijl mannen als Tim Wellens en Sander Armée op jacht gaan naar ritzeges.

“Victor heeft zich minutieus voorbereid op de openingstijdrit in Jeruzalem”, legt Leysen uit. “Hij reed deze week nog een goede proloog in Romandië (Victor werd vijfde op vijf seconden van winnaar Michael Matthews, red.), op een type parcours dat niet helemaal aansluit bij zijn kwaliteiten. Met hem willen we volgende week vrijdag een gooi doen naar de roze trui. De zestiende etappe is er ook eentje waarin de renners tegen de klok rijden, in een tijdrit van om en nabij de 34 kilometer. Ook daar kan hij voor de ritzege strijden.” Adam Hansen begint in Italië aan zijn twintigste grote ronde op een rij.

Debusschere krijgt het vertrouwen
Oud-Belgisch kampioen Debusschere moet het voor de roodhemden gaan doen in de sprints. “We gaan met één kopman voor de sprints naar de Giro en dat is Jens. Er zijn vijf tot zes sprintetappes, waaronder de tweede en derde rit in Israël. We hebben vertrouwen in Jens. In de sprintetappes zullen we resoluut zijn kaart trekken en met het team alles op alles zetten om die sprint tot een goed einde te brengen. Tosh Van der Sande zal de taak van lead-out op zich nemen. Hij is heel goed in het naar voor piloteren van iemand in de hectiek die aan een sprint voorafgaat.”

Wellens gaat voor ritzeges
“Tim is heel gemotiveerd om na de Ardennenklassiekers naar de Giro te trekken”, stelt Leysen vast. “Hij wil er graag een tweede ritzege aan zijn palmares toevoegen. Voor hem zijn er veel kansen, want heel wat etappes lenen zich tot een ontsnapping. Welke ritten hij zal uitpikken, zullen we nog bepalen. Hetzelfde geldt voor Sander. Zijn conditie ging de afgelopen tijd in stijgende lijn, ook hij is klaar voor de Giro. Hij is een echte overlever en in de Vuelta a España leverde hem dat vorig jaar een mooie overwinning op. Uiteraard is dat geen garantie dat het ook in de Giro zal lukken, maar het toont aan dat hij het in zich heeft.”

Aanvallen is het credo
Lotto Soudal wil net als in de voorbije Vuelta veel gaan aanvallen. In Spanje leverde het de ploeg van Leysen liefst vier etappezeges op. “Aangezien wij geen klassementsambities koesteren, geven we elke renner de kans om in de ontsnapping te gaan in de niet-sprintetappes. We gaan resoluut voor ritzeges. We rijden nu voor het eerst met ploegen van acht in plaats van negen renners in een Grote Ronde. Voor teams met een sprinter én een klassementsrenner in de rangen, kan dat de druk verhogen. Ontsnappingen zullen daardoor meer kansen krijgen om tot de finish voorop te blijven. In sprintetappes zal het er voor ons op aankomen bondgenoten te vinden.”

Selectie flag-be Lotto Soudal voor de flag-it Giro d’Italia 2018
flag-be Sander Armée
flag-dk Lars Bak
flag-be Victor Campenaerts
flag-be Jens Debusschere
flag-be Frederik Frison
flag-au Adam Hansen
flag-be Tosh Van der Sande
flag-be Tim Wellens


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties