Fraile sprint naar ritzege in Tour de Romandie, Roglič nieuwe leider

Geplaatst op woensdag 25 april 2018 om 17:29

foto: Sirotti

Omar Fraile heeft in Delémont de eerste etappe van de Tour de Romandie gewonnen. De 27-jarige Spanjaard van Astana was na 166,6 kilometer de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton. Sonny Colbrelli eindigde op de tweede plaats, Rui Costa was derde. Primož Roglič nam de leiderstrui over van Michael Matthews, die op de slotklim het tempo niet meer kon volgen.

De eerste rit in lijn begon zonder José Joaquín Rojas. Nadat het vertreksein was gegeven in startplaats Fribourg kozen al snel vijf renners het hazenpad, namelijk William Clarke, Antoine Duchesne, Alexis Gougeard, Remy Mertz en onze landgenoot Marco Minnaard. Na het eerste uur was de voorsprong van de vluchters zo’n vijf minuten.

Bergtrui voor Minnaard
Daarna moest er flink geklommen worden, er stonden immers 2481 hoogtemeters op het menu. Minnaard pakte op de eerste beklimming (Lignières) de meeste bergpunten en ook op de Col de Pierre Pertuis kwam de Nederlander van Wanty-Groupe Gobert als eerste boven. Een lange afdaling volgde naar Delémont, waar de renners voor de eerste maal de finish bereikten. Echter wachtte hen nog twee beklimmingen tot de daadwerkelijke aankomst.

Minaard pakte opnieuw acht bergpunten op Le Sommet, de derde beklimming van de dag. Daarmee verzekerde hij zich van de bergtrui voor vandaag. Voor Tom Bohli was het parcours te zwaar. De Zwitser moest lossen op deze klim, waardoor hij zijn tweede plaats in het klassement verloor.

Aan de voet van opnieuw Le Sommet, zowel de derde als de vierde beklimming in deze rit, hadden de koplopers nog drie minuten marge. Mertz, Clarke en Duchesne konden het tempo van Gougeard en Minnaard niet meer volgen, waardoor een Frans-Nederlandse kopgroep overbleef. Uit het peloton versnelde intussen Thomas De Gendt met Pavel Sivakov en Lucas Hamilton in zijn wiel.

Roglič ruikt leiderstrui
De drie werden echter korte tijd later weer ingerekend door het peloton, waar Steven Kruijswijk het tempo bepaalde voor Primož Roglič. De Sloveen – derde in de stand – rook de leiderstrui, want nadat eerder Bohli moest lossen, kon ook klassementsleider Matthews bergop niet meer volgen. Gougeard en Minnaard hielden intussen knap stand en de Nederlander pakte ook op de laatste beklimming het volle pond.

De verschillen waren echter nog maar klein. Toen op Le Rond Pre – een uitloper van Le Sommet – Dan Martin versnelde uit het peloton, sloot hij korte tijd later aan bij de twee leiders. In de afzink werd het trio ingerekend. Gougeard sputterde nog even tegen en ook David Gaudu probeerde het peloton in de slotfase te verrassen, maar uiteindelijk moest een sprint een ritwinnaar aanwijzen.

Daarin was Omar Fraile de snelste, voor Sonny Colbrelli en Rui Costa. De 27-jarige Spanjaard, die afgelopen winter Dimension Data verruilde voor Astana, won eerder dit seizoen ook al een rit in de Ronde van het Baskenland. In het algemeen klassement is Primož Roglič de nieuwe leider. De 28-jarige Sloveen van LottoNL-Jumbo heeft dezelfde tijd als Rohan Dennis.


Shimano sale: Kortingen tot 60%

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle casual wielerkleding van La Machine

Reacties Toon reacties Verberg reacties