Matthews vliegt naar zege in proloog Romandië, Roglič begint sterk

Door Koen Middendorp, dinsdag 24 april 2018 om 17:35

foto: Sirotti

Michael Matthews heeft de proloog in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Australiër van Sunweb klokte over een afstand van 4,02 km een tijd van 5:33, en was daarmee één seconde sneller dan Tom Bohli (BMC) en Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), die van de klassementsrenners de beste zaak deed.

Minnaard opent het bal, Bohli verschalkt ploegmaat Dennis 
Marco Minnaard had de eer om de 72e editie van de Ronde van Romandië in gang te schieten. De Nederlander van Wanty-Groupe Gobert haspelde de vier kilometer lange proloog van en naar Fribourg af in een tijd van 6:15. Lang kon de Zeeuw echter niet genieten van zijn plek in de hot seat: de ene na de andere coureur dook onder zijn tijd. Daniel Martin – een van de eerste klassementsrenners die van het startpodium rolde – reed een op het oog uitstekende 5:52, en was daarmee één tel sneller dan zijn ploegmaat Rui Costa.

Martin kon overigens niet lang van zijn leidende positie genieten; het was William Clarke die maar liefst dertien seconden onder de tijd van de Ier wist te duiken. De Australiër moest echter snel plaatsmaken voor Tom Bohli. De jonge BMC-renner – vorig jaar al achtste in de proloog – wist met 5:34 nog eens vijf tellen van de toptijd af te doen. Het was daarop wachten op zijn ploeggenoot Rohan Dennis. De normaliter in langere tijdritten uitblinkende Australiër kwam bijzonder dichtbij de toptijd, maar moest uiteindelijk zes tienden toegeven. Victor Campenaerts beet met een tijd van 5:38 eveneens zijn tanden stuk op de tijd van de prille Zwitser.

Primož Roglič – foto: Sirotti

Matthews duikt onder de tijd van Bohli, Roglič doet goede zaak
De ene na de andere grote naam kreeg de mogelijkheid om de tijd van Bohli te verbeteren. Diego Rosa, Pierre Latour, Gorka Izagirre en Egan Bernal waren op de afspraak, maar bleken niet bij machte om de kanontijd van Bohli van de tabellen te vegen. Iemand die wel over het parcours vloog, was Michael Matthews. De Australiër van Sunweb passeerde het eerste tussenpunt twee tellen sneller dan Bohli, en wist die voorsprong in de laatste oplopende kilometer vast te houden tot welgeteld één seconde.

Een andere blikvanger, Primož Roglič, deed met een tijd van 5:34 Matthews nog flink zweten. In de schaduw van de Sloveen reed ook Geraint Thomas naar een prima tijd; met 5:38 deed hij goede zaken ten opzichte van de concurrentie. De Brit van Sky bleek de laatste renner die in de buurt wist te komen van de tijd van Matthews. Titelverdediger Richie Porte leek een bijzonder slechte zaak te doen voor het klassement, maar de Australiër wist – door een sterke klim – met 5:47 alsnog de meubelen te redden.

Matthews in het geel – foto: Sirotti


Shimano sale: Kortingen tot 60%

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle casual wielerkleding van La Machine

Reacties Toon reacties Verberg reacties