Dopingautoriteit over Kroon: “Het kan nog een zaak worden”

Door Nick Doup, dinsdag 24 april 2018 om 13:57

Karsten Kroon tijdens de Tour van 2005 - foto: Sirotti (archief)

De Nederlandse Dopingautoriteit zegt dat de dopingbekentenis van Karsten Kroon nog kan leiden tot een zaak. Dat geeft Olivier de Hon, wetenschappelijk beleidsmedewerker van de antidopinginstantie, aan bij de NOS. “De verjaringstermijn is tien jaar en hij koerste tot en met 2014”, zegt De Hon.

Omdat Kroon geen periode heeft genoemd waarin hij gebruik maakte van verboden middelen, kan dat nog vallen binnen de verjaringstermijn. “Als wij duidelijke bewijzen hebben van dopinggebruik, en een bekentenis kan zo’n bewijs zijn, dan gaan we de zaak verder onderzoeken”, geeft de medewerker van de Dopingautoriteit aan.

Als een verrassing kwam de uitspraak van Kroon, die veertien jaar profwielrenner was en uitkwam voor onder meer Rabobank en CSC, niet voor De Hon. “Dat heeft niet zozeer met de naam te maken, maar meer met de generatie waar Karsten Kroon toe behoorde. Van die generatie heeft een groot percentage tegenover de Commissie Sorgdrager toegegeven met dopinggebruik te maken te hebben gehad”, legt hij uit.

Volgens De Hon was het heel lastig om zonder doping mee te kunnen doen in het peloton, in de periode van eind jaren ’90 en het begin van deze eeuw. “Het was wel mogelijk om zonder te rijden. Maar renners die in die periode goed hebben gepresteerd, hebben bij voorbaat de verdenking op zich.”


Shimano sale: Kortingen tot 60%

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle casual wielerkleding van La Machine

Reacties Toon reacties Verberg reacties