Karsten Kroon gebruikte doping tijdens carrière

Geplaatst op dinsdag 24 april 2018 om 07:05

foto: Sirotti

Karsten Kroon heeft toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens zijn profloopbaan. Dat is bekendgemaakt door het Algemeen Dagblad, dat meerdere gesprekken had met de oud-renner over dat onderwerp. De inmiddels 42-jarige Kroon is tegenwoordig actief als co-commentator bij Eurosport.

Kroon deed de bekentenis tegenover het AD, dat hem als analist wilde inzetten tijdens de Giro 2017. Voor die rittenkoers zou Kroon bekennen; na het seizoen zou Kroon er meer over vertellen. Dat schrijft verslaggever Thijs Zonneveld. Vanwege persoonlijke redenen van Kroon ging de Giro-reis niet door en de openlijke bekentenis kwam ook niet. Daarna heeft Zonneveld – na meerdere gesprekken met Kroon via de mail – besloten alsnog het nieuws over diens bekentenis openbaar te maken.

“Kroon wilde niet bekennen, ik wilde niet medeverantwoordelijk zijn voor het beschermen van zijn geheim. Dat staat haaks op wat ik moet doen als journalist. Bovendien roep en schrijf ik  waar ik kan dat we de zwijgcultuur in het wielrennen moeten doorbreken. Er vervolgens zelf aan meedoen zou ronduit kwalijk zijn”, aldus Zonneveld, die zegt niemand te beschermen en niets onder het tapijt te vegen.

Kroon weet van het verhaal en heeft gekozen om niet te reageren. Over welke periode en welke verboden middelen het gaat, is niet bekend.

Update 24 april, 09.20 uur

Karsten Kroon heeft tegen het ANP het verhaal bevestigd. “Ook ik heb een korte periode tijdens mijn carrière doping gebruikt”, zegt hij.


Karsten Kroon was zeventien jaar professioneel wielrenner. Hij debuteerde in 1998 bij de Rabobank-ploeg, waar hij tot en met 2005 onder contract stond. Daarna verkaste hij naar het CSC van ploegmanager Bjarne Riis. In 2010 koos Kroon voor een tweejarig avontuur bij het Amerikaanse BMC. De laatste drie seizoenen keerde hij terug naar Saxo Bank, waarna hij in 2014 afzwaaide in de kleuren van Tinkoff-Saxo.

Zijn grootste overwinning boekte Kroon in 2002, toen hij de achtste etappe van de Tour de France won. Daarnaast staan een rit in Parijs-Nice, de GP Kanton Aargau en twee keer de Rund um den Henninger-Turm (huidige Eschborn-Frankfurt) op zijn palmares.

In 2012 wilde Kroon niet ingaan op de vraag van het AD, dat toen een rondgang deed onder alle profwielrenners die tussen 1998 en 2005 actief waren, of hij doping had gebruikt. “Ik vind dit een heel merkwaardige vraag en wil er eigenlijk ook niet op in gaan”, zei hij destijds. In 2013 bevestigde de Drentse renner dat hij in 2004 door de UCI is ingelicht over afwijkende bloedwaarden. Over een positieve test wilde hij toen niet spreken: “Ik ben een aantal jaren geleden, ik schat in 2004, inderdaad door de UCI gebeld met de mededeling dat er een afwijkende bloedwaarde bij me geconstateerd was. Ik heb dat indertijd ter kennisgeving aangenomen en er daarna nooit meer iets van gehoord.”

Karsten Kroon bewijst de wielersport een dienst met zijn bekentenis

  • Eens (45%, 2.229 stemmen)
  • Oneens (33%, 1.609 stemmen)
  • Geen mening (22%, 1.107 stemmen)

Aantal stemmen: 4.945

Stem


Shimano sale: Kortingen tot 60%

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle casual wielerkleding van La Machine

Reacties Toon reacties Verberg reacties