O’Connor pakt zege in derde rit Tour of the Alps, Pinot nieuwe leider

Geplaatst op woensdag 18 april 2018 om 14:19

foto: Sirotti (archiefbeeld)

Ben O’Connor heeft de ritzege gepakt in de derde etappe van de Tour of the Alps. De 22-jarige Austaliër van Dimension Data kwam in Merano solo over de finish. Thibaut Pinot eindigde op de tweede plaats en nam de leiderstrui over van Iván Ramiro Sosa. Domenico Pozzovivo was derde.

Een vroege kopgroep met Giovanni Visconti, Matteo Montaguti, Manuel Senni en Stephen Rabitsch had een voorsprong van vier minuten op het peloton aan de voet van de eerste serieuze klim. Op de Passo Della Mendola van negentien kilometer verdween die voorgift als sneeuw voor de zon. Enkele klassementstoppers zagen hun kans schoon om leider Iván Ramiro Sosa te bestoken.

Onrust
Bahrain Merida had een plan uitgetekend, met Visconti in de vlucht en Mark Padun als helper om kopman Domenico Pozzovivo naar voren te brengen. Thibaut Pinot en Ben O’Conner konden als enigen volgen. Het zorgde voor de nodige onrust in het sterk uitgedunde peloton, waaruit ook Froome probeerde weg te springen. Uiteindelijk nam Astana het heft in handen in de achtervolging op de groep-Pinot, nadat Sosa helemaal geïsoleerd was.

Op de top van de Mendola was het verschil een kleine minuut. Daarna volgde de Passo Palade, een loper van derde categorie. Toch was het te lastig voor vroege vluchters Montaguti en Visconti om het tempo te volgen. Astana en Sky brachten in de achtergrond een peloton van ongeveer dertig renners terug tot op een halve minuut.

Froome draait gashendel open
Dat was het teken voor Froome om de gashendel open te draaien. Enkel Luis Léon Sánchez, Miguel Ángel López, Sosa en George Bennett konden hem volgen in de achtervolging op het koptrio, want aan kop was Senni gelost. Met een voorgift van twintig seconden gingen Pinot, Pozzovivo en O’Connor de afzink richting Merano in, voor een versplinterd peloton.

In deze laatste afdaling ging Sosa tegen de vlakte. De klassementsleider kon weer op zijn fiets klimmen, maar was aangewezen op achtervolgen. De tempoversnelling van Froome op de Basso Palade was niet voor niets, want de Brit wist aan te sluiten bij het trio vooraan – met in zijn zog onder anderen Sánchez, López en Bennett.

O’Connor wint
O’Connor besliste de etappe uiteindelijk in zijn voordeel door een late aanval. De Australiër demarreerde in de laatste drie kilometer en hield knap stand. Het is de grootste zege in zijn nog prille profcarrière. Vorig jaar was hij al eens de sterkste in de vijfde etappe van de Ronde van Oostenrijk. De Ronde van Catalonië besloot hij dit jaar op een knappe elfde plek.

In het klassement heeft Pinot de leiderstrui overgenomen van Sosa. Hij verdedigt een voorsprong van vijftien seconden op Pozzovivo en López. Froome volgt op 16” op de vierde plaats. De Tour of the Alps telt nog twee etappes, de slotrit eindigt vrijdag in Innsbruck. Dan weten we wie Geraint Thomas opvolgt als eindwinnaar.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties