Bilbao soleert naar winst in eerste etappe van Tour of the Alps

Door Ties Wijntjes, maandag 16 april 2018 om 14:59

foto: Sirotti (archief)

Pello Bilbao heeft in Folgaria de eerste etappe van de Tour of the Alps gewonnen. Hij trok vijf kilometer voor de finish ten aanval en wist het peloton voor te blijven. Luis León Sánchez greep de tweede plek, voor Ivan Ramiro Sosa.

Het begin van de koers kende meerdere aanvalspogingen, maar het duurde even voor een eerste groepje het peloton kon verlaten. Negen renners, waaronder Pascal Eenkhoorn, Natnael Berhane en Aleksejs Saramotins, trokken ten aanval. Het was gelijk duidelijk dat Berhane over de beste klimmersbenen beschikte. Hij pakte op de eerste beklimming van de dag drie bergpunten, voor Matthias Krizek en Davide Ballerini.

Peloton houdt kopgroep in zicht
Groupama-FDJ en Sky leidden in het peloton de dans, waardoor de voorsprong van de kopgroep nooit groter dan drie minuten zou worden. De enige tussensprint van de dag lag aan de voet van de slotbeklimming. Pacsal Eenkhoorn toonde zich hier en verschalkte Saramotins in de sprint. Op de beklimmingen moesten ze de kopgroep echter snel laten gaan. Met nog dertien kilometer te gaan zou het restant van de kopgroep ingerekend worden, wat voor Sébastian Reichenbach reden was om een aanval te plaatsen.

Giulio Ciccone en Nikita Stalnov sloten aan bij de Zwitserse klimmer, waarna de Italiaan Ciccone zijn aanvalskompanen snel achterliet. In het peloton gooide Sky ondertussen het tempo omhoog. Thibaut Pinot waagde iets later zelf een aanval en gebruikte zijn zijn ploegmaat kort voordat hij werd ingerekend als springplank. Die poging kende weinig succes door het hoge tempo van Kenny Elissonde. Ciccone had ondertussen een voorsprong van twintig seconden op het flink uitgedunde peloton.

Oppermachtig Astana
Kort onder de top van de beklimming was het Chris Froome die zelf een aanval lanceerde. Pinot, Domenico Pozzovivo en George Bennett waren de enige coureurs die konden volgen. Voorin werd goed samengewerkt waardoor de vier renners met een voorsprong van enkele seconden aan de afdaling begon. Dat bleek echter niet genoeg om de rest van de favorieten af te houden. Pello Bilbao trok in de afdaling richting Folgaria hard door en wist een klein gaatje te slaan.

Astana had als enige ploeg meerdere coureurs in het elitegroepje, maar liefst vier. Elke vorm van organisatie ontbrak waardoor Bilbao al snel een handvol seconden had. Aan de finish had hij er genoeg over om als eerste de aankomst te passeren.

In de 800 laatste oplopende meters lanceerde Sosa nog een aanval, waarop Sanchez reageerde. Op de finish verschalkte de Spaanse coureur in een sprint nog het Colombiaanse klimtalent, waardoor Astana beslag wist te leggen op de eerste twee plekken.

 


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties