Laporte soleert naar winst in Tro-Bro Léon

Door Nick Doup, zondag 15 april 2018 om 18:41

foto: Sirotti (archief)

Christophe Laporte heeft op indrukwekkende wijze Tro-Bro Léon 2018 gewonnen. De Fransman van Cofidis boekte zijn vierde seizoenszege in de eendagskoers over de onverharde wegen van Bretagne, door solo over de streep te komen. Damien Gaudin ging strijdend ten onder op enkele seconden achterstand.

Een kopgroep van drie kleurde de openingsfase, maar toen de grote ploegen aan de boom gingen schudden was er geen houden meer aan voor de continentale renners van Tarteletto-Isorex en Cibel-Cebon. Damien Gaudin, Thomas Boudat, Christophe Laporte, Stijn Vandenbergh, Benjamin Thomas, Maxime Daniel, Gianni Marchand en Ole Forfang pakten een halve minuut op de onverharde stroken.

In totaal stond de renners 27 ribinoù (onverharde stroken in het Bretonse land) te wachten, goed voor een totale afstand van 33,3 kilometer. Groupama-FDJ leidde de achtervolging in wat overgebleven was van het peloton. Een aanval van Vandenbergh en Boudat smoorde na glijpartijen van beide mannen. Uiteindelijk bleef een twintigtal renners kansrijk in de finale, die inmiddels geteisterd werd door een wolkbreuk. Dat maakte het rijden over de ribinoù niet gemakkelijker.

Noors kampioen Rasmus Tiller wist zich los te weken en een riante voorsprong op te bouwen. De sterke beer ging in een bocht naar links onderuit op het spekvette wegdek, waarna hij opgeslokt werd door het overgebleven pelotonnetje. Christophe Laporte ging vervolgens solo de laatste lokale ronde van 4,7 kilometer in. Daarin stond de 700 meter lange strook van Meshuel nog op het programma.

Gaudin, die eerder al geslagen leek, ging als herboren in de achtervolging op Laporte. Het gat bleef hangen rond de drie seconden. Gaudin had zijn landgenoot telkens in het vizier, maar wist maar niet op Laportes wiel te komen. De nieuwe kopman van Cofidis kon daardoor na ruim 200 kilometer zijn handen in de lucht steken in Lannilis.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties