Indrukwekkende Valverde zet Impey een hak in Catalonië

Door Koen Middendorp, dinsdag 20 maart 2018 om 18:03

foto: Lapresse

Alejandro Valverde heeft de tweede etappe in de Ronde van Catalonië op zijn erelijst bijgeschreven. De Spanjaard van Movistar rekende in een uitgedunde groepssprint overtuigend af met Daryl Impey en Jay McCarthy. Hij neemt door zijn ritwinst ook de leiderstrui over van de onderweg geloste Álvaro José Hodeg.

Oude bekende in vlucht van de dag
Met Álvaro José Hodeg als trotse leider, vertrok het peloton omstreeks 13:00 uur voor een 175,6 kilometer lange beproeving naar Valls. Net als gisteren gaf het peloton al snel zijn zegen aan de kopgroep van de dag. Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias) en Igor Merino (Burgos-BH) kregen het gezelschap van de gisteren eveneens in de vluchtgroep bivakkerende Antonio Molina (Caja Rural-Seguros RGA). Na twintig kilometer keek el grupo al aan tegen een achterstand van vier minuten.

In de eerste wedstrijduren kregen de televisiekijkers een voortkabbelende koers voorgeschoteld. Op ruim zeventig kilometer van de streep werd de wedstrijd ‘opgeschud’ door een gesloten spoorwegovergang, wat betekende dat de koplopers moesten wachten op de voorbijrazende trein. Door een kordaat optredende wedstrijdjury werd de situatie snel hersteld, waardoor de koplopers met een voorgift van ruim twee minuten weer op pad werden gestuurd.

Wind zorgt voor nervositeit, Gesink geeft op met knieproblemen 
De voorsprong van de koplopers smolt in de daaropvolgende kilometers als sneeuw voor de zon, wat voor Andrey Grivko – de nummer drie in de stand – het sein was om de sprong naar voren te maken. De sterke Kazach wist in geen tijd de oversteek te maken. Lang kon hij echter niet genieten van een plek in de kopgroep; met nog 50 kilometer te gaan viel het peloton – inmiddels zonder Robert Gesink – de vluchters op de nek.

De nervositeit in het peloton steeg – door de aanwezige wind – zienderogen. Movistar probeerde de boel op de kant te zetten, maar het was een poging die stierf in schoonheid. Van de hierop ontstane luwte profiteerde Cyril Barthe om er vanonder te muizen. De 22-jarige Fransman van Euskadi-Murias fietste zich naar een voorgift van een halve minuut, wat hem in staat stelde om bij de tussensprint drie bonificatieseconden op te rapen. Movistar-kopmannen Alejandro Valverde (twee seconden) en Nairo Quintana (één seconde) waren eveneens bij de pinken.

Mitchelton-Scott verhoogt het tempo op Col de Lilla, Valverde kraait victorie 
Met nog 18 kilometer begon de voorwacht van het peloton aan de stroken van de Col de Lilla (5,4 km aan 5%). Aanvankelijk bleef vuurwerk uit, maar met nog twee kilometer te gaan nam Mitchelton-Scott – in dienst van Daryl Impey – het commando over. Het tempo werd hierdoor flink opgeschroefd, wat funest bleek voor de kansen van leider Hodeg. De jonge Colombiaan bleek op de top een achterstand te hebben van ruim een minuut, waardoor hij een streep mocht zetten door een tweede zege op rij.

Terwijl flink wat sprinters op de pijnbank werden gelegd, was het de jonge klimmer Pierre Latour die voor de aanval koos. Mitchelton-Scott bleek echter niet van plan de koers nog uit handen te geven, waardoor de Fransman weer werd ingerekend. Wat volgde was een langgerekte sprintvoorbereiding van de Australische formatie, die in de laatste kilometer in de soep viel. Impey en McCarthy deden in een korte eindsprint een gooi naar de zege, maar het was Valverde die op indrukwekkende wijze nog voorbij zijn concurrenten wist te snellen.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties