Vechtpartij in Langkawi leidt tot diskwalificatie Chinese renner

Door Koen Middendorp, dinsdag 20 maart 2018 om 19:14

foto: Lapresse

Een opvallend tafereel na afloop van de derde etappe in de Tour de Langkawi. Op internet is een video verschenen van een vechtpartij tussen twee renners na de finish van de 166 kilometer lange rit naar Kuala Terengganu. 

Het bewijsmateriaal, gefilmd vanaf een balkon, laat zien hoe Mohd Hariff Saleh (29) en Zhiwen Chen (19) na de finish met elkaar op de vuist gaan. Op de beelden is te zien hoe beide renners op een gegeven moment zelfs hun fiets naar elkaar gooien. Uiteindelijk wisten collega-renners de twee vechtersbazen uit elkaar te halen en de situatie te sussen.

Hariff Saleh zou na afloop van de etappe hebben aangegeven dat hij in de finale door Chen in het gezicht zou zijn geslagen. De New Straits Times en Cyclingnews melden dat er tijdens de rit al onenigheid was tussen Terengganu Cycling en Giant Cycling, de ploegen van respectievelijk Hariff Saleh en Chen. Zo zou een ploegmaat van Chen, Hang Shi, een bidon hebben gegooid naar een renner van Terengganu Cycling.

Verdict wedstrijdjury: Chen gediskwalificeerd, boetes voor overige betrokkenen 
Op basis van de verklaring van Hariff Saleh en de amateurbeelden, besloot de wedstrijdjury van de Tour de Langkawi om een onderzoek in te stellen naar het voorval. In een verklaring laat men weten Chen – op basis van artikel 30.1 – uit koers te halen. De jonge Chinees moet daarnaast een boete betalen van 200 Zwitserse Frank (omgerekend ruim 180 euro).

Hariff Saleh, de andere vechtersbaas, mag in tegenstelling tot Chen wel in koers blijven. De Maleisiër dient wel een boete te betalen van 50 Zwitserse Frank. De ploegmaat van de uit koers genomen Chen – Hang Shi – moet dan weer een bedrag van 200 Zwitserse Frank op tafel leggen. Daarnaast krijgt hij één seconde straftijd in het algemeen klassement.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties