Dehaes blijft aanstormend peloton voor in GP de Denain, Welten vijfde.

Door Ties Wijntjes, zondag 18 maart 2018 om 17:08

foto: Sirotti (archief)

Kenny Dehaes heeft in Noord-Frankrijk de GP de Denain op zijn naam geschreven. Hij trok in de laatste kilometer ten aanval en wist nipt het peloton voor te blijven na een zware koers. Bram Welten was op een vijfde plek de beste Nederlander.

Vluchters mogen niet gaan
Het peloton begon vandaag in Frankrijk in hoog tempo aan de ingekorte koers. Meerdere renners probeerden uit het pak weg te springen maar het duurde 25 kilometer tot een groepje daadwerkelijk vooruit bleef. Negen renners, onder wie Wout van Aert, leken de zege van de grote groep te krijgen. Sylvain Chavanel en Adrien Petit sloten iets later aan maar het leverde hen weinig succes op. De voorgift van de kopgroep zou niet meer dan dertig seconden bedragen en met nog honderd kilometer te gaan werden ze al ingerekend.

Verschillende renners trokken ten aanval maar het pak was niet van plan hen te laten gaan. Nog voor de eerste kasseien brak het peloton al een aantal keer. Het hoge tempo en flinke wind zorgden voor een harde koers, maar steeds schoof alles weer in elkaar. Pas na de eerste kasseienstroken wist een vluchtgroepje weer voorop te raken. Jonas Koch, Nikolay Trusov en Preben Van Hecke reden een voorsprong van ruim één minuut bijeen. Later zouden Sylvain Chavanel, Frederick Backaert, Nico Denz, Kenny Dehaes, Yannick Martinez, Dmitriy Kozontchuk en Aimé De Gendt vooraan nog de aansluiting maken.

Direct Energie opent jacht
Bij aanvang van de laatste lokale ronde nam Direct Energie het voortouw in het peloton. De Franse ploeg leek weinig vooruitgang te boeken tot de wind op het platteland vrij spel kreeg. Aan de achterkant van het pak stond de deur plots wagenwijd open. Het ging zelfs zo hard dat drie renners van de ProContinentale ploeg het hele peloton achter zich lieten. Zo ontstond er een kopgroep van zeven renners, met namens Direct Energie Chavanel, Damien Gaudin en Adrien Petit.

In het eerste achtervolgende groepje waren vooral Ramon Sinkeldam en Wout van Aert hard aan het werk om de leiders bij te halen. Hun achterstand werd echter lange tijd niet kleiner. Op de voorlaatste kasseienstrook liet Adrien Petit zijn medevluchters achter zich en hij had binnen een paar kilometer een voorsprong van dertig seconden. In de achtergrond haalde het uitgedunde peloton de overige vluchters toen bij. Met nog twee kilometer te gaan strandde ook de aanvalspoging van Petit.

Verschillende renners probeerden vervolgens weg te geraken uit het peloton, waar elke vorm van organisatie ontbrak. Dehaes trok met iets minder dan één kilometer te gaan ten aanval, wat de perfecte timing bleek. Hij kwam als eerste over de meet. Hugo Hofstetter sprintte naar een tweede plek voor Julien Duval.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties