Álvaro José Hodeg boekt eerste profzege in Handzame Classic

Door Koen Middendorp, vrijdag 16 maart 2018 om 17:42

foto: © Luc Claessen / Getty Images

De Handzame Classic is een prooi geworden voor Álvaro José Hodeg. De piepjonge Colombiaan van Quick-Step Floors toonde zich na 199 kilometer veruit de snelste in de eindsprint. Het is voor de 21-jarige sprinter de eerste profzege uit zijn carrière. Hij vloerde Kristoffer Halvorsen (Sky) en Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe).

Koning, Riesebeek en Zijlaard kleuren beginfase 
Om 13:00 uur werd het Handzame-peloton in gang geschoten voor een tocht van 204 kilometer, met onderweg enkele kuitenbijters en kasseistroken. Na goed twintig minuten leek een zevenkoppige vluchtgroep de eerste wedstrijduren te gaan kleuren, maar het peloton wilde van geen wijken weten. Na de samensmelting reed er een tweede groep weg van negen coureurs, die uiteindelijk wél ruim baan kreeg.

Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM), Dennis Coenen (Cibel-Cebon), David Boucher (Tarteletto-Isorex), Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice), Bryan Nauleau (Direct Energie), Florian Stork (Sunweb Development) en landgenoten Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij), Peter Koning (Aqua Blue Sport) en Maikel Zijlaard (Hagens Berman Axeon) losten elkaar gebroederlijk af op kop, waardoor de voorsprong steeg tot bijna zeven minuten.

Koning doet medevluchters pijn, Hodeg snelt naar eerste profzege
Enkele saaie uren volgden, waarin het peloton de vluchters zonder problemen binnen schot wist te houden. Vooraan ontbrandde de finale op een zeventigtal kilometer van de finish. Het was vooral Koning die met de pedalen speelde, wat ervoor zorgde dat de vluchtgroep – na het afhaken van de jonge honden Stork en Zijlaard – werd gereduceerd tot zeven man. Met het ingaan van de laatste lokale ronde, met nog twintig kilometer te gaan, reed het peloton nog maar een halve minuut in het krijt.

Waar Koning zich vooraan duidelijk niet kon inhouden, besloot zijn landgenoot Riesebeek om na een afwachtende koers op 18 kilometer van de meet zijn enige cartouche uit te spelen. Na een duel op het scherpst van de snede wisten zijn medevluchters echter weer de aansluiting te vinden. Het bleek uitstel van executie, want met nog tien kilometer te gaan werden de koplopers ingerekend door de inmiddels op hol geslagen sprintersploegen.

Met nog zeven kilometer te gaan steeg de nervositeit in het peloton, wat leidde tot een crash van onder meer Florian Sénéchal en Lawrence Naesen. Verdere valpartijen bleven echter uit, waardoor de aandacht volledig kon uitgaan naar de eindsprint. Net voor het ingaan van de laatste kilometer nam Quick-Step Floors het commando voor zijn protegé Álvaro José Hodeg. Het was Fabio Jakobsen – de winnaar van Nokere Koerse – die de lead-out verzorgde voor zijn Colombiaanse ploegmakker. Die beloonde het vertrouwen van zijn ploeg door op overtuigende wijze naar zijn eerste profwinst te snellen.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties