Uitspraak omkopingszaak Vinokourov en Kolobnev opgeschort

Door Koen Middendorp, dinsdag 13 maart 2018 om 20:13

Het proces rondom Alexandre Vinokourov en Alexander Kolobnev – die verdacht worden van omkoping tijdens de finale van Luik-Bastenaken-Luik 2010 – wordt uitgesteld. Aanvankelijk zou de rechtbank van Luik op 13 maart een uitspraak doen in de zaak, maar dit wordt op verzoek van de twee verdachten naar een later tijdstip verplaatst.

De zaak kwam aan het rollen toen het Zwitserse magazine l’Illustre in 2011 e-mailverkeer tussen de twee verdachten publiceerde, vlak voordat Vinokourov een eerdere claim van het magazine zou aanvechten. Het blad had namelijk in een eerder stadium geschreven dat de Kazach €100.000,- had overgemaakt aan Kolobnev. Nadat er in 2012 een onderzoek naar dokter Michele Ferrari was afgerond, kwam naar voren dat Vinokourov zelfs een totaalbedrag van €150.000,- had overgemaakt naar de Rus. Hierop besloot de rechtbank van Luik een zaak op te starten.

Volgens de rechtbank en de advocaat van Vinokourov, Jean-Louis Lodomez, wordt het proces uitgesteld omdat Kolobnev een nieuwe advocaat in de arm heeft genomen. Deze zou de zaak eerst grondig moeten bestuderen om tot een afdoende verdediging te komen. Daarnaast willen beide partijen wachten op de uitkomsten van het onderzoek van het hooggerechtshof van Aix-en-Provence, waar Vinokourov eerder een aanklacht heeft ingediend tegen l’Illustre voor het in zijn ogen onrechtmatig verkrijgen van het (belastende) e-mailverkeer.

Op 19 juni zullen de conclusietermijnen worden vastgesteld in een inleidingszitting. De verwachting is dat de zaak  enkele weken later inhoudelijk zal worden behandeld. Het is nog niet bekend wanneer er een definitieve uitspraak volgt. Sudinfo berichtte eind december nog dat beide oud-coureurs – in het geval ze schuldig worden bevonden aan omkoping – veroordeeld kunnen worden tot een celstraf van maximaal drie jaar en een geldboete van €350.000,-.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties