Kwiatkowski pakt eindzege in Tirreno-Adriatico, Dennis snelt naar tijdritwinst

Door Koen Middendorp, dinsdag 13 maart 2018 om 16:03

foto: Sirotti

Michał Kwiatkowski heeft de 53e editie van Tirreno-Adriatico op zijn erelijst bijgeschreven. De Pool van Sky wist zijn voorsprong in de afsluitende tijdrit naar San Benedetto del Tronto uit te diepen. In de strijd om de dagzege was het Rohan Dennis die zijn favorietenstatus wist waar te maken, voor Jos van Emden en Jonathan Castroviejo.

Jonge Deen Mads Pedersen zet knaltijd neer, Dennis duikt er nog onder
In de beginuren werd de show verzorgd door enkele puike tijdrijders. Zo klokten Taylor Phinney, Jasha Sütterlin, Matthias Brändle en Maciej Bodnar meer dan verdienstelijke tijden, maar was het uiteindelijk Ryan Mullen die met 11.38 een eerste richttijd wist neer te zetten. De Ier van Trek-Segafredo mocht echter niet lang genieten van zijn plek in de hot seat; het was zijn jonge ploegmaat Mads Pedersen die met 11.22 naar een ware knaltijd wist te snellen.

Pedersen wist echter dat de topfavoriet nog aan zijn tijdrit moest beginnen. De Australiër Rohan Dennis – dit jaar al winnaar van de individuele tijdrit in de Abu Dhabi Tour – maakte zijn naam als tijdritkanon opnieuw waar door met 11.14 acht tikken onder de tijd van de Deen te duiken. Jos van Emden, op papier wellicht de grootste uitdager van Dennis, strandde ettelijke minuten later op vier seconden van de toptijd. Het Sky-tweetal Jonathan Castroviejo en Gianni Moscon beten met 11.22 en 11.26 ook hun tanden stuk op de tijd van Dennis.

Regengoden schieten wakker in slotfase, Kwiatkowski toont zich superieur 
Twee andere eminente tijdrijders – Tony Martin en Primož Roglič – wisten met 11.41 en 11.32 (bij lange na) niet aan de tijd van de BMC-coureur te komen. Dit bleken de laatste renners die op het scherpst van de snede konden koersen. In de slotfase schoten de regengoden namelijk wakker, waardoor de klassementsrenners op hun hoede moesten zijn.

Naast het gevecht om de eindzege waren Tiesj Benoot en Jaime Roson nog verwikkeld in een bitse strijd om de witte jongerentrui. De Belg wist met 12.01 een uitstekende tijd op de klokken te zetten. Hij wist hiermee zijn Spaanse tegenstrever – die met 12.02 eveneens een puike tijdrit wist af te werken – achter zich te houden. De Strade Bianche-laureaat steeg in de eindafrekening ten koste van Davide Formolo, Adam Yates, Rigoberto Uran en Mikel Landa zelfs nog naar plek vier.

In de strijd om de blauwe leiderstrui mocht Geraint Thomas na een knappe 11.37 nog even de hoop koesteren op een ultieme machtsgreep. Zijn ploegmaat Kwiatkowski demonstreerde aan het eerste meetpunt echter zijn hoogvorm door een uitstekende tussentijd neer te zetten. De 27-jarige Pool wist in regenachtige omstandigheden naar 11.34 te snellen, wat ruim voldoende was voor de eindzege. Damiano Caruso hield in de strijd om de tweede plaats Thomas acht tellen achter zich.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties