Gaze wint eerste Wereldbeker mountainbike van 2018, Van der Poel vierde

Door Youri IJnsen, zaterdag 10 maart 2018 om 15:24
Mathieu van der Poel

foto: Orange Pictures (archief)

Sam Gaze heeft de eerste Wereldbeker Cross Country van het mountainbike-seizoen op zijn naam geschreven. De 22-jarige Nieuw-Zeelander van Specialized Racing rekende in het Zuid-Afrikaans Stellenbosch af met wereldkampioen Nino Schurter. Maxime Marotte vervolledigde het podium. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) werd na een straffe wedstrijd knap vierde.

Indrukwekkende start Van der Poel
Wereldkampioen Schurter schoot als een komeet uit de startblokken. Datzelfde gold voor Van der Poel. Hij moest in het midden van het veld starten, maar rukte binnen vijf minuten op naar de eerste vijftien in koers. Lukas Flückiger had minder gelukt: hij kende in de startstraat materiaalpech en moest het eerst deel van de route lopend afleggen. De jonge Nieuw-Zeelanders Sam Gaze en Anton Cooper hadden in de beginfase als enige een antwoord op Schurter.

Van der Poel vindt aansluiting bij koplopers
Bij het passeren van de finishlijn na de eerste ronde, vond Van der Poel aansluiting bij de kop van de wedstrijd. Schurter schudde met zijn hoofd, zichtbaar onder de indruk van onze landgenoot. Beloftenwereldkampioen Gaze, die Van der Poel vorige week nog over de knie legde, nam daarna het initiatief. In het technische deel van de afdaling sloeg hij een gaatje. Schurter probeerde de aansluiting te vinden, maar de overige vier hadden het daar lastig. De Zwitser kwam kort daarop bij Gaze en samen trokken zij door.

Schurter en Gaze slaan gat
Van der Poel nam in de achtervolging de koppositie. Na drie van de zeven rondes volgde onze landgenoot op tien seconden van de kop. Frans kampioen Maxime Marotte – tevens de nummer twee op de UCI-wereldranglijst – was de enige die Van der Poel kon volgen, maar het gat naar Gaze en Schurter werd daarna wel steeds groter. Onze landgenoot besloot op de eerste langere beklimming in ronde vier afstand van de Fransman te nemen en ging op jacht naar de twee koplopers.

Marotte laat Van der Poel achter
Marotte slaagde erin na vier rondes in om vooraan aansluiting te vinden. Van der Poels achterstand bleef status quo, maar de mountainbiker van Corendon-Circus hield het drietal wel in het zicht. De nummer vijf volgde op dat moment al op meer dan een minuut. De Fransman moest vooraan zijn inspanning al snel bekopen, toen Schurter – eveneens olympisch kampioen – opnieuw de gashendel opentrok. Gaze vertrok nauwelijks een spier en bleef in het wiel van de wereldkampioen plakken.

Gaze sprint naar verdiende zege
Van der Poel volgde na vijf rondes op 35 seconden van de twee leiders. Hij zou de vierde plek niet meer verliezen. In de twee slotrondes kwam ook Marotte niet meer terug vooraan, ondanks dat het gat steeds klein was. Schurter bleef Gaze bestoken, maar hij kon de jonge Nieuw-Zeelander niet kraken. In de slotfase probeerde de jongeling de 31-jarige Zwitser diverse malen overboord te gooien, maar Schurter kraakte niet. Marotte leek in de laatste 500 meter vervolgens terug te komen, maar de explosieve Gaze zette zijn sprint net op tijd in. Schurter had vervolgens niet de benen om hem te remonteren.

flag-za Wereldbeker Cross Country Stellenbosch – elite heren
flag-nr1 flag-nz Sam Gaze (Specialized Racing) in 1u30m14s
flag-nr2 flag-ch Nino Schurter (Scott-SRAM) +1s
flag-nr3 flag-fr Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing) +2s
4. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) +1m10s
5. flag-fr Titouan Carod (BMC) +1m27s
6. flag-nz Anton Cooper (Trek Factory Racing) +2m02s
7. flag-ch Florian Vogel (Focus) +2m14s
8. flag-br Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) +2m22s
9. flag-ch Matthias Flückiger (Thömus-RN) +2m23s
10. flag-ch Andri Frischknicht (Scott-SRAM) +2m32s
Volledige uitslag


Anne Tauber verovert derde plaats

Bij de vrouwen was er wel een Wereldbeker-medaille te noteren. De 22-jarige Anne Tauber uit Friesland eindigde bij de elite als derde. De renster van Habitat hoefde alleen haar meerdere te erkennen in Annika Langvad (Specialized) en Pauline Ferrand-Prévot (Canyon//SRAM). De Nederlandse kampioen geldt als een groot talent en eindigde vorig jaar al als tiende in het Wereldbeker-klassement bij de elite vrouwen.

flag-za Wereldbeker Cross Country Stellenbosch – elite vrouwen
flag-nr1 flag-dk Annika Langvad (Specialized) in 1u33m14s
flag-nr2 flag-fr Pauline Ferrand-Prévot (Canyon//SRAM) +13s
flag-nr3 flag-nl Anne Tauber (Habitat) +34s
Volledige uitslag


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties